23:38 20 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.16
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.61
  Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Klaus Iohannis

  Rezultat neașteptat: azi, Dragnea i-a dat o lovitură mortală lui Iohannis!

  © AFP 2018 / DANIEL MIHAILESCU
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Klaus Iohannis (91)
  170241

  Problema este dacă nu cumva, lovitura "mortală" a lui Dragnea nu s-ar întoarce în acest caz împotriva lui și a PSD

  BUCUREȘTI, 17 ian — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acceptarea în ritm accelerat a propunerii PSD i-a adus președintelui Iohannis o serie de critici vehemente. În prealabil, grupările #REZIST îi ceruseră să nu accepte propunerea PSD. În acest sens, s-a publicat și o petiție care, în doar câteva zile, a adunat aproape 12.000 de semnături.

  Iohanis este acuzat de „complicitate cu PSD" și de "cinism" politic.

  "Președintele Iohannis a făcut, azi, un gest inacceptabil de complicitate cu PSD prin numirea ca premier a Vioricăi Dancilă, marioneta lui Liviu Dragnea", scriu cei de la "Corupția ucide".

  Am salutat toate gesturile președintelui prin care comunica faptul că dorește să lupte pentru un stat de drept, continuă activiștii #REZIST, "un stat în care politica să nu devină un paravan pentru corupție". Din păcate, constată autorii, "astăzi constatăm că miza președintelui a fost cu totul alta: aritmetica unei politici pline de cinism".

  Klaus Iohannis la protestele din Piața Universităţii
  © REUTERS / Inquam Photos / Octav Ganea

  Iohannis este de acum inclus în categoria "politicienii", cei care "ne pot fi aliați doar atâta vreme cât au aceleași mize ca și noi", dintre acestea cea mai importantă fiind lupta împotriva corupției. Iar de azi, președintele nu mai este favoritu de "Corupția Ucide".

  "Din păcate, astăzi, președintele a ales să dea o a treia șansă celor a căror unică preocupare a fost salvarea corupției. Noi rămânem aceiași. Lupta noastră rămâne aceeași. Miza noastră rămâne aceeași. Ne vedem sâmbătă, la Piața Universității!"

  Jurnalistul Mircea Marian, cunoscut pentru apropierea de fenomenul #REZIST, dar fiind de multe ori și un critic al lui Iohannis, a contat această situație.

  „Îi înţeleg pe cei nervoşi pe KI (Klaus Iohannis, n.n.), dar ultimii care sunt îndreptăţiţi să-l ia la rost sunt cei din USR. Eu aş fi tăcut. Te duci la negocierile pentru desemnarea premierului fără să ai nici o propunere şi după aceea eşti indignat că n-a făcut cum ai zis tu". KI are răspunderea lui, dar după opinia mea PNL şi USR nu i-au oferit nici o opţiune.

  Problema lui Iohannis poate fi însă alta — candidatura sa pentru un nou mandat se baza în primul rând pe cei din #REZIST; ori, pierzând acest suport, Iohannis, căzut oricum sun pragul de 40%, ar putea avea mari probleme.

  Liviu Dragnea, fără să vrea, prin propunerea unei persoane apropiate de el și de afacerile de care îl acuză protestarii, i-a dat lui Iohannis o lovitură teribilă. Așa cum spun toți analiștii, Iohannis nu putea refuza, neavând alternative și spațiu de manevră, așa că a trebuit să devină "complice", cum e acuzat, cu Dragnea și interesele sale.

  Lovitura este teribilă, sau chiar fatală, dacă ar fi coroborată cu o candidatură extrem de agreeată de #REZIST… cum ar fi Laura Kovesi, cea al cărei mandat la DNA se termină chiar la timp, în anul preelectoral.

  Problema este dacă nu cumva, lovitura "mortală" a lui Dragnea nu s-ar întoarce în acest caz împotriva lui și a PSD.

  Тема:
  Klaus Iohannis (91)

  Tematic

  Sondaj: Care considerați că sunt atuurile premierului propus, Viorica Dăncilă?
  Probleme pentru Viorica Dăncilă - o legătură penală
  „Moscova" a avut dreptate, Iohannis nu crede în lacrimi, dar nici Kovesi
  Tagurile:
  complice, dezavantaje, spațiu de manevră, acuze, numire, REZIST, Viorica Dăncilă, Laura Codruța Kovesi, Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei