17:26 09 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  31421

  Statele Unite renunță la prioritatea combaterii terorismului și își concentrează atenția asupra competiției geostrategice cu Rusia și China

  BUCUREȘTI, 19 ian — Sputnik. Statele Unite își redirecționează atenția de la lupta cu terorismul spre rivalitatea cu Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, potrivit noii strategii de apărare, a anunțat șeful Pentagonului, James Mattis.

  „Vom continua campania împotriva teroriștilor, însă rivalitatea cu marile puteri, nu terorismul se află acum în atenția apărării naționale a SUA", a declarat Mattis în cadrul unei prezentări a noii strategii a Washingtonului.

  "China — concurentul strategic, care utilizează tactica economică de pradă pentru amenințarea vecinilor și se ocupă de militarizare a regiunii din Marea Chinei de Sud. Rusia a încălcat frontierele statelor vecine și vrea să dobândească dreptul de veto asupra deciziilor vecinilor în problemele economice, diplomatice și de securitate", se spune în noul document.

  "Competiția strategică pe termin lung cu China și Rusia reprezintă o prioritate principală pentru ministerul Apărării și cere sporirea investițiilor din cauza proporțiilor mari ale amenințărilor pe care ele (Rusia și China n.r.) le reprezintă astăzi pentru securitatea și prosperitatea SUA, precum și din cauza unei posibile sporirii acestor amenințări în viitor. În paralel cu aceasta, ministerul Apărării va susține eforturile de reținere și intimidare a regimurilor marginale precum Coreea de Nord și Iran, va tinde să zdrobească amenințările teroriste în adresa SUA și să consolideze cuceririle din Irak și Afganistan", se spune în document.

  În același timp, SUA consideră că partenerii și aliații lor trebuie să sporească contribuțiile în domeniul apărării pentru a face față noilor provocări.

  "Puterea economică a democrațiilor contemporane și a partenerilor noștri înregistrează o creștere, iată de ce ei trebuie să facă mai mult", a spus Mattis.

  "Când unim resursele și împărțim responsabilitatea pentru apărarea comună, povara asigurării securității noastre devine una mai ușoară", a adăugat șeful Pentagonului.

  Tematic

  Se fac strategii pentru un duşman iluzoriu: Rusia
  Kremlin: noua strategie a SUA are o "natură imperială"
  Politica externă și conlucrarea strategică: prioritatea văzută de militarii ruși
  Tagurile:
  strategia nationala de aparare, terorism, James Mattis, China, Rusia, SUA


  Știrile Zilei