15:42 16 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.70
 • USD17.76
 • RUB0.28
 • RON4.16
 • UAH0.72
  Drapelul Palestinei

  Palestina și Republica Moldova, un statut identic?

  © AP Photo / Adel Hana
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  11110

  Pe viitor ambele entități statale ar putea fi pe picior de egalitate

  BUCUREȘTI, 22 ian — Sputnik. Deși recunoașterea Statului Palestina nu este o prioritate pentru Bruxelles, blocul comunitar va începe pregătirile în vederea inițierii tratativelor asupra unui Acord de asociere, a comunicat un înalt oficial al Uniuinii Europene.

  Procesul de pace în Orientul Apropiat va făce obiectul discuției purtate de șefii departamentelor de politică de externe din statele membre UE cu șeful Administrației paletiniene, Mahmud Abbas.

  Sursa agenției RIA Novosti a admis că la ședință ”unul sau doi miniștri” ar putea ridica întrebarea recunoașterii Palestinei, dat fiind că unele state UE au și făcut acest pas. Subiectul, cu asemenea prilejuri, este pus pe tapet de unele cercuri politice și medii de informare.

  ”Există o înțelegere clară a faptului că Acordul, oricând se vor termina tratativele, poate fi încheiat numai cu Statul Palestina. Se vor face pregătiri în vederea negocierilor, dar documentul va fi semnat și va intra în vigoare doar după afirmarea statalității palestiniene”, a precizat sursa.

  În acest sens, cel mai mare succes al Administrației conduse de Abbas este deocamdată obținerea statutului de ”stat observaror” în cadrul ONU.

  În prezent UE are semnate Acorduri de asociere cu 18 țări (10 europene, 3 asiatice, 4 africane, 1 sud-americană) și cu ansamblul statelor centro-americane.

  Tematic

  Scandal diplomatic româno-palestinian după declarația lui Dragnea
  Kremlin: Rusia sau SUA nu pot rezolva diferendul israelo-palestinian, dar...
  Turcia vrea să-și deschidă o ambasadă în Palestina și Ierusalimul de Est
  Tagurile:
  acord de asociere, tratative, UE, Palestina


  Știrile Zilei