23:33 20 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.16
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.61
  Vasilica-Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

  Probleme mari pentru noul Guvern, posibilă amânare - ultimele propuneri

  © AFP 2018 / Octav GANEA
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  164510

  Au apărut două probleme noi, este posibilă o amânare a luării unei decizii finale și chair a ședinței CEx al PSD

  BUCUREȘTI, 22 ian — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Momente de mare tensiune la PSD, pe fondul pretențiilor unor filiale, dar și cauzate de alte două probleme de dată recentă. Prima este legată de portofoliul Finanțelor și necesitatea anulării ordinului 600, aspect care presupune un risc deosebit atât pentru noul ministru, cât și pentru Guvern, în ansamblu.

  A doua se referă la acțiunea DNA împotriva unuia dintre pilonii noului Guvern, Paul Stănescu — vicepremier și ministru al Dezvoltării în guvernul Tudose. Legat de acest aspect, în presă a apărut informația că în perioada următoare vor fi chemați și alți membri ai noului Cabinet.

  Din această cauză, o altă variantă este amânarea CEx, deoarece probleme de mai sus nu vor putea fi clarificate până la ora 16, când urmează să înceapă ședința.

  În presă au apărut variante, unele cu grad ridicat de credibilitate.

  Cele mai sigure posturi sunt cele ale ALDE, cu o mențiune însă pentru Tudorel Toader, vizat de critici pe care le vom detalia în alt articol.

  Sigure par a fi numirile Olguței Vasilescu (Muncă), Mihai Fifor (MapN), Petre Daea (Agricultură), Iona Deneș (Păduri), Andreea Păstârnac (Românii de Pretutindeni) și Eugen Teodorovici (Fonduri Europene), acesta din urmă fiind totuși cu semnul întrebării.

  Sigură este și prezența în guvern a lui Carmen Dan, dar încă nu se știe dacă va ocupa același posrtofoliu, sau se va face din nou o împărțire între Interne și Administrație, Dan urmând a ocupa acest din urmă protofoliu.

  Un nume posibil pentru Interne este cel al senatorului Șerban Nicolae, care a mai fost secretar de Stat la MAI, dorit în funcție de Codrin Ștefănescu — și față de care Liviu Dragnea are obligații.

  Numele Rovanei Plumb este vehiculat pe funcție de vicepremier, dar mai posibil, în opinia noastră, este ca postul va reveni Olguței Vasilescu.

  Ministru al Dezvoltării Regionale ar fi, până la aceasta oră, influentul Paul Stănescu, iar un alt fost ministru, apreciat de PSD și susținut de Nicu Bădălău, este Răvan Cuc la Transporturi.

  Simpaticul lan Laufer își va păstra probabil locul de la Minisetrul pentru Mediul de Afaceri, iar la Cultură se vorbește de actorul George Ivașcu, manager și fondator al teatrului Metropolis și al mai multor proiecte publice culturale, apropiat de PSD și se Ion Iliescu.

  Un alt nume interesant este al Anei Birchall, cea care ar putea fi preferată lui Victor Negrescu la Afaceri Europene — dar, dacă Viorica Dăncilă va avea ultimul cuvânt, e de presupus că îl va prefera pe Negrescu — chestiune de relaționare diferită cu cei doi…

  Vom reveni cu alte detalii în cursul zilei.

  Tematic

  Adrian Năstase predă PSD o adevărată lecție de maturitate politică!
  Reținerea liderului PSD - Laura Kovesi și-a depus candidatura
  Tagurile:
  amânare, probleme, Guvern, Parlament, ALDE, DNA, PSD, Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei