20:50 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Comisia Europeană

  Istoric belgian, atac nimicitor: CE, structură colonialistă. Urmează colapsul UE

  © Sputnik / Алексей Витвицкий
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  35260

  Comisia Europeană a devenit o structură de tip colonial care „tratează cu dispreţ" cetățenii statelor membre, fiind caracterizată de un deficit tot mai mare de democrație, a declarat un istoric belgian la un post de televiziune francez

  BUCUREŞTI, 22 ian — Sputnik, Doina Crainic. Istoricul belgian David van Reybrouck a criticat administrația „invizibilă" a Uniunii Europene pentru faptul că dictează comportamentul politic al statelor membre, cum făceau guvernele coloniale din secolul XX.

  „Comisia Europeană funcţionează ca administrațiile coloniale din trecut: disprețuiește cetăţenii. Trăim sub jugul unei administrații omniprezente, invizibile, care ne controlează existențele în cele mai mici detalii", a declarat David van Reybrouck la postul TV France24.

  Reybrouck a criticat liderii de la Bruxelles din cadrul Comisiei pentru încercările acestora de a reduce la tăcere vocea cetățenilor europeni, prin menţinerea „deficitului de democraţie" în cadrul instituțiilor UE.

  Acesta a adăugat că, deşi există un organ de codecizie, Parlamentul European, care are mai multe puteri decât organizațiile consultative din perioada colonială, acesta are totuşi mai puţine puteri decât Comisia Europeană și Consiliul European.

  „Mulţi consideră că UE este arogantă și elitistă. UE dorește să se distanțeze din ce în ce mai mult de cetățeni. A trăi astăzi în Europa seamănă din ce în ce mai mult cu viaţa sub un guvern colonialist care se apropie de sfârşit", a mai spus istoricul, citat de express.co.uk.

  Istoricul a subliniat că Brexitul a scos în evidenţă criza gravă prin care trece Uniunea Europeană, sugerând că proiectul european se va „prăbuşi rapid".

  „Brexit a devenit acum un fapt incontestabil, iar criza profundă cu care se confruntă Uniunea este departe de a se sfârşi", a scris van Reybrouck în Le Monde, atrăgând atenţia că proiectul european se apropie de un „sfârşit abrupt" dacă nu ia măsuri pentru a se democratiza „radical".

  Potrivit lui David van Reybrouck, UE a făcut o „greşeală uriaşă" în anii ‘90, prin adoptarea unei monede comune în 1992, fără ca în prealabil să fie dezvoltate instituții financiare, economice şi de management monetar adecvate.

  La fel de proastă a fost şi „ideea abolirii frontierelor interne după 1993, fără a analiza serios situaţia cu privire la frontierele externe", cu toate repercusiunile asupra gestionării migrației şi a solicitărilor de azil.

  Comentariul istoricului belgian vine în contextul în care a ieşit la iveală că Bruxelles-ul îşi urmează planurile de extindere a imperiului UE, stabilind o dată pentru integrarea mai multor state balcanice.

  Tematic

  Varșovia: „Guvernul expulzează Uniunea Europeană din Polonia!”
  Timp de un an, Uniunea Europeană s-a îmbogățit cu 1,5 milioane de imigranți
  Marine Le Pen a propune o alternativă Uniunii Europene
  Grupul de la Vișegrad amenință cu desființarea Uniunii Europene
  Ambasadorul american la UE susține că Trump vrea destrămarea Uniunii Europene
  Tagurile:
  critici, prognoze, istoric, colaps, Comisia Europeană, David van Reybrouck, UE


  Știrile Zilei