09:48 04 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.43
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.67
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  226136

  Șefii Europei îi somează pe legiuitorii din România să întocmească legile după cum li se ordonă, că altfel nu scapă de MCV.

  BUCUREȘTI, 24 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Oficialii Comisiei Europene au publicat o declarație prin care solicită Parlamentului României să revizuiască Legile justiției.

  "Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat", se arată într-o declarație comună, semnată de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans.

  Aceștia lansează un avertisment către România și precizează că legile dezbătute de Parlament vor fi analizate în detaliu de Comisia Europeană.

  "Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces. Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția, pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției", menționează documentul citat.

  Oficialii Uniunii Europene se declară îngrijorați și amenință voalat că nu vor retrage procedura MCV dacă România nu se conformează la cerințele lor.

  "Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene. O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile", spun Juncker și Timmermans.

  "În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor și este un element important în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin mecanismul de cooperare și de verificare. Poziția Comisiei a fost susținută de statele membre în cadrul Concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017", mai spun oficialii Comisiei Europene.

  Tematic

  Viitorul cancelar al Austriei a refuzat săruturile lui Juncker (VIDEO)
  Juncker cere ca UE să țină cont de "marea Rusie"
  Juncker nu vrea sancțiuni împotriva Ungariei și Poloniei
  Jean-Claude Juncker a anunțat când se va extinde Uniunea Europeană
  UE ne pune la colț pentru Legile justiției
  Tagurile:
  Legile justiției, MCV, Comisia Europeană, Frans Timmermans, Jean-Claude Juncker, Uniunea Europeană, România


  Știrile Zilei