19:20 10 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.27
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.73
  Reprezentanții Casei Regale a României

  Lovitură pentru Casa Regală - schimbare mare a intenției legice și a finanțării

  © Photo : Facebook / Casa Regală a României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  108320

  Solicitare a lui Dragnea și Tăriceanu care dă totul peste cap – de la recunoașterea Casei Regale, la Palatul Elisabeta și finanțarea de la bugetul de stat

  BUCUREȘTI, 5 mart — Sputnik, DD. "Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu solicită, în calitate de iniţiatori, retragerea proiectului privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale", transmite "Știri pe surse", care informează solicitarea a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului.

  Alte surse motivează decizia celor doi din motive de constituționalitate a demersului — contradicția între ideea de "Casă regală" susținută de stat, în condițiile formai de guvernământ republicane.

  Alte surse vorbesc de o aplanare a problemelor printr-o soluție de închiriere avantajoasă a Palatului Elisabeta găsită de guvern împreună cu Casa Regală.

  Propunerea legislativă depusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe simbolica dată de 7 noiembrie, prevedea recunoaşterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat, dar și a poziţiei de "Şef al Casei Regale a României" — onorific, asimilat protocolar cu aceea a unui fost şef de stat.

  Tot prin lege, se instituiau atribuţii publice al Casei Regale, care urmau a fi finanţate de la bugetul de stat. Deasemenea se propunea atribuirea în folosinţă gratuită a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României, statul urmând a asigura finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României.

  Un comentariu ironic s-ar impune: dacă tot au propus legea de ziua Marii Revoluții Socialiste din Octombrie (7 noiembrie), puteau aștepta până mâine, ca să se suprapună peste data instalării guvernului Petru Groza (6 martie).

  Tematic

  Dan Puric: Regalitatea însemna ierarhie şi „Nihil sine Deo".Acum e Nihil sine UE
  Marea împăcare în familia regală?
  Programul funeraliilor lui Mihai I: Casa Regală va face o declarație la 19.00
  De ce Casa Regală refuză publicarea unor imagini recente cu regele Mihai?
  Tagurile:
  Lege, Finanțare, Casa Regală


  Știrile Zilei