02:51 08 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  48930

  Congresul PSD nu a fost lipsit de sens, ci dimpotrivă: este prima dată când s-a definit cât se poate de clar o ruptură cvasi totală cu trecutul

  BUCUREȘTI, 10 martie — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Congresul PSD nu a fost onorat de prezența liderilor istorici, Ion Iliescu și Adrian Năstase, a marilor figuri — Nicolae Văcăroiu, Octav Cozmâncă, Viorel Hrebenciuc, a altor personalități care au creat PSD.

  Cu toate acestea, Congresul PSD nu a fost lipsit de sens, ci dimpotrivă: s-a definit cât se poate de clar o ruptură cvasi totală cu trecutul, prin îndepărtarea ideilor și figurilor marcante prin care PSD se identifica — și înlocuirea lor cu avataruri ale liderului Liviu Dragnea.

  Nu există omul politic Marian Neacșu, așa cum nu există omul politic Viorica Dăncilă — cel puțin deocamdată. Nu există nici pesediștii vechi, autentici, în conducerea partidului, cei care să fi în atenția liderilor istorici, ai fondatorilor partidului, Adrian Năstase și Ion Iliescu.

  Ceea ce este însă și mai clar — este ruptura totală față de ideea stângii intelectuale în care au crezut Ion Iliescu și Adrian Năstase. Anul trecut, Ion Iliescu cerea PSD apropierea de inetelectuali. Zilele trecute, Adrian Năstase, ceruse mesaj de centru stânga și o relaționare cu intelectualii.

  "Dincolo de compromisuri în zona de legislație, dincolo de numeroase bătălii despre justiție, necâștigate, dincolo de capitularea în favoarea președintelui Johannis pe zona de politică externă, partidul — în opinia mea — trecând de preocuparea, importantă, de a schița un proiect de țară pentru următoarele decenii — ar trebui să se întrebe, acum, cărui electorat se va adresa la alegerile viitoare și cum își poate aduce la zi mesajul ideologic (de centru stânga), nu abordările continuu tranzacționiste. Cred, de asemenea, că partidul ar trebui să definească o nouă abordare în relația cu intelectualii".

  Asta a declarat Adrian Năstase (AM Press),dar nu doar că a vorbit în van, ci Liviu Dragnea i-a oferit și o surpriză: în fruntea creației sale, Consiliul Național, o structură care trebuia să cuprindă valorile (intelectuale și profesionale) ale partidului, personalitățile reprezentative, Dragnea vrea să-l numească pe recent îndepărtatul din funcție Nicu Bădălău.

  Nicu Bădălau este un om de caracter și un fidel al lui Năstase, dar e departe de statutul de intelectual, de om reprezentativ pentru stânga visată de liderii istorici ai PSD. E un aducător de voturi, un bun organizator, dar potrivit în fruntea Consiliului Național… doar pentru a i se da o palmă lui Adrian Năstase.

  Organizatoric vorbind, observăm cum cele mai puternice județe — Constanța, Prahova, Iași, Argeș, Suceava, Timiș, Cluj — nu au reprezentare la nivel de vice în PSD. Când te gândești că sunt județele lui Radu Mazăre & Constantinescu, Mircea Cosma &Sebi Ghiță, Ion Solcanu & Gh. Nechita, Constantin Nicolescu & Tudor Pendiuc, Cozmâncă & Mârza, Ilie Sârbu, Ioan Rus.

  Care este logica acestei reîmpărțiri? Niciuna, din punct de vedere al partidului — dar esențială din punct de vedere al stabilității, așa cum gândește Liviu Dragnea. Dar ce gândește Dragnea?

  Analiștii au scos în evidență rezultatele electorale obținute de Dragnea; chestiunea este că scorurile au fost obținute pe fondul unui absenteism major, context în care județele sărace, cu lideri aducători de voturi, au avut un rol determinant. Ori, Liviu Dragnea continuă această strategie, economică pentru campanii electorale, păguboasă însă pentru viitorul partidului, dar și pentru țară.

  Repet întrebarea — ce gândește Liviu Dragnea?… Discursul lui Dragnea a fost un basm, cu eroi ai unui Ispirescu cu prea puțin har, dar beneficiar al unui public obligat să-l citească. S-a vorbit de "naționalism", de "conservatorism"… Asta e o glumă proastă, naționalismul e un fenomen legat de ideal, de cultură, de credință — ceea ce am văzut și am auzit sunt simple înflorituri menite să încălzească puțin o sală, vorbe de uitat pe drumul spre casă.

  Repet a treia oară întrebarea — ce gândește Liviu Dragnea?… Am văzut cum principalul său avatar, Viorica Dăncilă, a prezentat o listă de promisiuni inspirată parcă din Dan Diaconescu, adică nu numai de un populism exgerat, dar dovedind chiar o iresponsabilitate îngrijorătoare.

  Închei cu lista de nume ale unor personalități active care nu au fost alese și nici măcar nu au vorbit la Congres — Ecaterina Andronescu, Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu. Adică oamenii care au dus toate bătăliile publice și mediatice ale PSD! Și, semnificativ, cei care s-au luptat cu "Statul paralel".

  Concluzia? Congresul a avut un mare rost — PSD a marcat azi ruptura de… PSD. La câteva minute după alegeri, doi analiști buni cunoscători ai PSD (Horia Alexandrescu și Cozmin Gușă), independent unul față de celălalt, considerau că sunt create toate condițiile apariției unui nou partid de stânga, evident bazat pe oamenii de valoare care nu își mai găsesc locul în PSD.

  Ori, asta transformă Congresul PSD — definit de unii ca o "mascaradă" — în cel mai important eveniment din ultimii 15 — 20 de ani. Cam de când suspomenitul Adrian Năstase a început să se despartă de PSD-ul stângii intelectuale, aceptând, neatent, ascensiunea unor implanturi de import — ca orientare, sorginte și moravuri — precum Liviu Dragnea…

  De azi, 10 martie, se poate spune că sunt create premizele nașterii unui partid de stânga adevărat.

  Tematic

  Dan Diaconescu s-a impus la Congresul PSD
  Şocant! Deputatul PMP Eugen Tomac vede sfârşitul PSD şi îl deplânge pe Năstase
  Pleșoianu, lecție pentru politicieni - mesaj mai important decât Congresul PSD
  Alertă: Scădere dramatică a PSD, confirmată de un lider de prim rang
  Succes incredibil al lui Tudorel Toader, a reușit acolo unde au eșuat PSD+ALDE!
  Pleșoianu, fără șanse în conducerea PSD? Mesaj de excepție pentru partid
  Îl trădează PSD (iar) pe Năstase? Ce a uitat Claudiu Manda să întrebe...
  București - vandalizare a unui important sediu PSD! Seria agresiunilor!
  Se grăbește marea mutare în PSD: "Va ieși un partid aliniat"
  Inițiativă PSD care schimbă regulile - Macovei e direct afectată!
  Europa atacă - PSD, fără replică: "Dragnea, o bandă de infractori, să se retragă!"
  Convulsii în PSD - e vizat chiar unul dintre cei mai apreciați lideri și... SRI!
  Ion Iliescu s-a săturat, iese din tăcere - lecție pentru liderii PSD!
  Guvernul PSD a alocat bani pentru sorosiștii și rusofobii de la Chișinău
  Execuții masive în PSD și întâlnire secretă Dragnea - Iohannis
  Noul guvern PSD a eliminat steagul UE. Gest simbolic sau eroare?
  Tăriceanu dă peste nas PSD, dar evită un subiect care îl vizează direct!
  Tagurile:
  statul paralel, Congresul extraordinar al PSD, Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Ecaterina Andronescu, Marian Neacșu, Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu, Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Liviu Dragnea, București


  Știrile Zilei