18:07 10 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.27
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.73
  Corneliu Vadim Tudor

  Omul promovat de Vadim Tudor, în fruntea unei importante instituții

  © AP Photo / Vadim Ghirda
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  49830

  Este cel care nu a cedat presiunilor și încercărilor din zona ONG (Pleșu, Dinescu, Patapievici etc.) de a acuza diverse personalități de colaborare cu fosta Securitate.

  BUCUREȘTI, 3 apr — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Scandal pe președinția Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, aceasta din cauza nominalizării inițiale a lui Cazimir Ionescu. Sigur, ca multe scandaluri actuale, fondul este neclar; în speța de față, Cazimir Ionescu, unul dintre cele mai importante personaje din anii 90, nu avea vreo incompatibilitate cu postul în cauză, dar reproșându-i-se o presupusă legătură cu "mineriada" din 1990.

  În final, a fost ales în fruntea CNSAS dr. Constantin Buchet, actualmente propus de Guvern, dar inițial trimis în  de PRM.

  Aflat în formă maximă, PRM-ul legislaturii 2000 — 2004 l-a propus pe tânărul cercetător universitar și istoric Constantin Buchet, iar Vadim nu a greșit: Buchet a fost ales secretar al CNSAS și s-a dovedit cel mai echilibrat membru al Consiliului, ținându-se departe de scandaluri și "scurgeri" de documente.

  Buchet a avut poziții intransigente când în câteva situații — cum ar fi desecretizarea arhivelor SRI în contextul confuz al începutului anilor 2000; Buchet nu a cedat nici presiunilor și încercărilor unor personaje din zona ONG de a macula diverse persoane ca fiind colaboratori ai fostei Securități, cap de afiș ai acestor tentative fiind "acuzatorii publici" pe această temă — Andrei Pleșu, Mircea Dinescu și H.R. Patapievici.

  De menționat că, pentru nominalizare, Constantin Buchet a avut girul unei personalități de marcă a PRM dar și a luptei anticomuniste din anii 1950, deputatul Radu Ciuceanu, luptător în munți și deținut politic, director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, unul dintre cei mai prolifici și apreciați autori de studii și memorialistică de gen.

  Precizăm că, actuala structură a Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii îi are ca vicepreședinte pe Valentin Blănariu, propus de PSD, iar secretar este Dinu Zamfirescu, din partea PNL. 

  Tematic

  Demisia dubioasă a unui fost ministru, de ce a tăcut în cazuri grave
  A desemnat Iohannis un "deplin conspirat" ca ministru?
  Informări la Securitate, "gradat" de Gabi Oprea - numit de Tudose șef ANFP
  Tagurile:
  președinte, Secretar, promovare, PRM, CNSAS, Corneliu Vadim Tudor, Constantin Buchet, România


  Știrile Zilei