15:55 16 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.52
 • USD18.18
 • RUB0.28
 • RON4.35
 • UAH0.69
  Generalul Florian Coldea

  Generalul Coldea surprinde: "Există un Iuda". Despre legătura cu... Dragnea!

  © Photo: Facebook / SRI - Serviciul Român de Informații
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  70511

  "Evident, ca orice trădător, destinul i-a sfârşit tragic. Din această perspectivă, constat că unii practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român".

  BUCUREȘTI, 5 apr — Sputnik, Dragoș Dumitriu. În ciuda declarațiilor dinaintea audierilor de azi, care promiteau o punere la colț a fostului șef militar al SRI, generalul Florian Coldea pare a fi dominat întâlnirea cu Comisia. Cam asta rezultă din conferința de presă ce a urmat.

  În primul rând, generalul a spus foarte clar că o "cooperare în baza unor protocoale este o practică internaţională, inclusiv la nivelul NATO şi UE".

  "Ca să fim bine înţeleşi, nu există altă practică în lume fără a se realiza un cadru procedural, coerent pentru realizarea cooperării, nu se poate coopera interinstituţional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informaţii", a declarat generalul.

  În opinia lui Coldea, există interpretări juridice, dar, de fapt, protocoalele "aveau un caracter tehnic", ele "funcţionau limitativ tocmai pentru a se asigura legalitatea şi prognozabilitatea".

  "În mod concret, se coopera conform competenţelor legale ale fiecărei părţi", a punctat generalul Coldea. "Nu am cunoştinţă ca vreodată, pe durata mandatului meu, un ofiţer SRI să fi realizat sau întocmit un singur act de urmărire penală în vreun dosar penal", a subliniat Florian Coldea.

  Generalul și-a exprimat temerea că, aceste "povești izvorâte dintr-o realitate paralelă" au dus la probleme grave de protecție, care ar putea "vulnerabiliza și securitatea unor aliați de-ai noștri".

  "Vulnerabilitatea e exploatabilă", a spus Coldea — "și, dacă nu o acoperim, mai devreme sau mai târziu, cineva o va face".

  Florian Coldea a surprins printr-o "enigmă" aruncată presei, pe care acum mulți analiști încearcă să o descifreze.

  "Aş vrea să reamintesc de un celebru personaj biblic, care în urmă cu circa 2.000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi", a spus Coldea. "Evident, ca orice trădător, destinul i-a sfârşit tragic. Din această perspectivă, constat cu îngrijorare faptul că unii în mod vizibil practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român".

  O fac la vedere, spune generalul, "extrem de vocal şi fără pic de ruşine". Chiar par să-şi facă un titlu de glorie din asta, "afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare şi protecţie ale statului român".

  Despre cine este vorba? Jurnalista Sorina Matei crede că e vorba de Daniel Morar, fostul șef al DNA și actual judecător constituțional. Personal, cred că e vorba de fostul cadru SRI, colonelul Daniel Dragomir.

  Cert este că Florian Coldea a promis că va reveni „cu alte explicaţii pe măsură ce vom lămuri şi alte aspecte cu membrii comisiei".

  În privința lui Claudiu Manda, șeful Comisiei SRI a surprins reproducând un scurt dialog de la audieri despre… Liviu Dragnea!

  Senatorul Claudiu Manda a spus presei că Florian Coldea ar fi fost întrebat, în cadrul audierii, dacă ar fi fost "consultant al lui Liviu Dragnea"!…

  "A fost o curiozitate a unui coleg: dacă generalul a fost sau este consultant al domnului Dragnea — a spus că NU, că nu se ocupă de asta pentru niciun politician, în niciun fel", a declarat Claudiu Manda.

  Un dialog cel puțin ciudat, mai ales în cadrul unei audieri care promitea abordări serioase — și răspunsuri pe măsură, într-un context încordat.

  Tematic

  Ciutacu și Andronic - scandalul "Protocolul" se mută, "rachete" contra Ambasadei
  "Dosarul Revoluţiei", scos în faţă ca să ascundă discuţiile despre Protocoale
  Există un protocol DNA-Ministerul Sănătății? Implicarea Statului Paralel
  “E fals?!” Protocolul SRI – Parchetul General, dat peste cap de minim 6 detalii
  Exclusiv: Dacă era după Toader, Protocolul SRI - Parchet ar fi valabil și azi!
  Tagurile:
  declarații, audieri, Comisia de Control a SRI, Claudiu Manda, Florian Coldea, Liviu Dragnea, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei