00:26 17 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.07
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.61
  Premierul României, Vasilica-Viorica Dăncilă

  Scandalul zilei. De ce a ținut Dăncilă să-și subordoneze direct Statistica?

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  105 0 0

  Guvernul modifică modul de organizare și funționare la o instituție de importanța maximă, dar încă nu știm care este scopul acestei schimbări.

  BUCUREȘTI, 12 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. O hotărâre aflată joi pe masa de lucru a ședinței de Guvern a aprins spiritele. "Dăncilă a pus mâna pe Statistică, de acum ne va minți oficial, fără nicio opreliște!" — s-a auzit toată ziua în spațiul public.

  Cele mai vehemente reproșuri au venit, așa cum era de așteptat, din partea principalului partid de opoziție.

  Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan afirmă că premierul Viorica Dăncilă şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică (INS), arătând că o astfel de decizie ar trebui să conducă de urgenţă la demisia din funcţie a acesteia.

  "Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituţie a statului român. Astăzi este rândul INS", a scris Turcan pe Facebook.

  "Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică, printr-o Hotărâre de Guvern. Această decizie nu poate avea o altă raţiune la bază decât aceea că INS a prezentat adevărata faţă a realităţii economice din România: creşterea accelerată a inflaţiei la 5%; scăderea salariului net cu 145 de lei în luna ianuarie; scăderea salariilor din sistemul medical", a mai spus oficialul PNL.

  Despre ce este vorba, însă? INS se afla și până ieri tot în subordinea Guvernului, care superviza activitatea instituției prin SGG — Secretariatul de Stat al Guvernului. Decizia de joi aduce totuși o modificare.

  "Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România", prevede proiectul de hotărâre guvernamentală.

  Modificarea constă în adăugarea "şi în coordonarea prim-ministrului", care astfel își subordonează direct instituția.

  Acum, e greu de crezut că premierul (Dăncilă sau oricare ar fi el/ea în viitor) își va permite să intervină brutal în cifrele macroeconomice, pentru a manipula populația în folosul de imagine al Executivului. INS lucrează cu direcții teritoriale în toată țara și în colaborare cu Eurostat — Biroul european de statistică. Să iasă creșterea economică 3%, iar premierul să îndrăznească să ordone publicarea unei creșteri de 5%, de exemplu, ar fi un fapt foarte grav, care l-ar putea costa cariera politică sau chiar libertatea.

  Totuși, nu putem trece cu vederea faptul că premierul a ținut să își asigure un control mai strâns asupra INS. Mai ales că recent, unul din membrii Guvernului, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a lansat o declarație destul de virulentă la adresa instituției.

  "Am avut o discuţie azi cu angajaţii mei din minister, care au contactat INS. În primul rând că noi avem foarte multe date care nu bat niciodată cu cele ale INS" — a spus Vasilescu.

  O afirmație ce nu poate fi neglijată, pentru că rezultă așa: ori INS minte sau greșește, ori Ministerul Muncii minte sau greșește.

  Ițele decizie de joi sunt foarte încâlcite. Premierul Viorica Dăncilă trebuie să prezinte lămuriri opiniei publice.

  Tematic

  Dăncilă lasă decizia grea pe capul lui Tudorel Toader. Abilitate sau eschivă?
  Turcan: Guvernul Dăncilă a aruncat 350.000 de români sub pragul sărăciei
  Dăncilă, mai periculoasă decât Polonia și Ungaria - poate compromite Bruxelles-ul
  Gafe incredibile: Viorica Dăncilă, "Știri pe Surse" și... Vladimir Putin!
  Şoc! Mircea Marian, supărat că nu poate vedea poze cu premierul Dăncilă pe Facebook
  Raluca Turcan: „Valentin Popa trebuie să părăsească imediat cabinetul Dăncilă!"
  Dăncilă a vorbit la Chișinău despre revocarea lui Kovesi și raportul lui Toader
  Declarații de presă ale prim-miniștrilor Pavel Filip şi Vasilica-Viorica Dăncilă
  Viorica Dăncilă la Chișinău: Moldova reprezintă o prioritate pentru România
  Programul vizitei premierului Dăncilă la Chişinău
  Ingrid Mocanu: "Viorica Dăncilă îi dă un pumn în bot şi unul în plex!"
  Surprinzătoarea Dăncilă punctează iar: adevărată lecție pentru Iohannis!
  Surpriza Vioricăi Dăncilă - abordare cu totul nouă a guvernării!
  Premierul Viorica Dăncilă pleacă la Chişinău
  Acum: Pleșoianu cere Vioricăi Dăncilă măsuri radicale și urgente!
  Tagurile:
  Ministerul Muncii, Ins, Institutul național de statistică, scandal, Guvern, PSD-ALDE, Viorica Dăncilă, Raluca Turcan, Lia Olguța Vasilescu, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei