21:03 12 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.21
 • USD17.34
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  Klaus Iohannis

  Iohannis, acest arbitru care trage la poartă. Şi se mai crede arbitru

  © Photo : Facebook / Klaus Iohannis
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  35730

  Iohannis a acuzat, în cadrul evenimentelor de săptămâna trecută, lipsa de comunicare, după ce timp de patru ani nu prea dat semne că ar dori să comunice cu aceia pe care îi acuză.

  BUCUREȘTI, 30 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că premierul Viorica Dăncilă a plecat în Israel "fără să anunţe agenda", iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în "mai mare secret, s-a aflat că a plecat abia după ce a ajuns acolo". Dragnea a replicat că n-a fost niciun secret şi că a făcut solicitare în Biroul Permanent.

  Acesta e nodul conflictului. Analize strict secvenţiale, pe detalii de procedură, ca să vedem cine are dreptate şi cine a greşit, s-au făcut multe în ultimele zile.
  Dar să privim şi contextul.

  Iohannis acuză lipsa de comunicare instituţională. Cu Guvernul şi Camera Deputaţilor. Nu e interesant?

  Acest preşedinte a anunţat, imediat ce s-a instalat în funcţie, că îşi doreşte "Guvernul lui" şi că "un singur partid, noul PNL, vrea toată puterea". Un an mai târziu, după ce a obţinut ce a vrut, a declarat că "a fost nevoie să moară oameni" pentru ca dorinţa să i se îndeplinească. Făcea referire la demisia premierului de atunci, Victor Ponta, intervenită după incendiul de la clubul Colectiv.

  După încă un an, în 2016, a interzis participarea oficială a politicienilor din Opoziţie la sărbătoarea de 1 Decembrie, ziua în care românii vor să uite de scandaluri şi să celebreze Marea Unire.

  Asta l-a costat, pentru că la nici două săptămâni, Opoziţia devine Putere, căştigând alegerile parlamentare cu un scor zdrobitor şi trimiţând acasă "Guvernul lui".

  Supărat pe noua situaţie, Iohannis s-a îmbrăcat în geacă roşie şi a îndemnat lumea la manifestaţie. Pe liderii coaliţiei guvernamentale îi numeşte "indivizi certaţi cu legea".

  Iar acum vrea ca aceşti indivizi să comunice cu el, deşi de patru ani el face toate eforturile să nu comunice cu ei.

  Omul politic este, aşa cum spune sintagma, om. După cum comunicarea instituţională este comunicare.

  Ca arbitru la fotbal, nu poţi să tragi pur şi simplu şuturi la una dintre porţi, iar când portarul pe care l-ai pus la încercare tot meciul îţi dă un ghiont în careu, să-l sancţionezi pe parcă a lovit arbitrul şi nu un jucător al echipei adverse.

  Chiar admiţând că Dăncilă şi Dragnea au greşit instituţional, Iohannis nu arată deloc ca preşedintele abilitat să acuze greşeala, după tot ce a făcut în aceşti ani.

  (Şi) prestaţia lui Klaus Werner Iohannis a generat această situaţie absurdă — nimeni nu mai înţelege care e poziţia României în problema "Tel Aviv sau Ierusalim". Preşedintele zice Tel Aviv, iar Guvernul şi Parlamentul — Ierusalim. Vrem, nu vrem, în acest fel ni se prezintă tabloul.

  Tragicomică şi pretinsa ironie la adresa vizitei lui Liviu Dragnea în Israel: "așa, în vizită turistică, poate să plece oricine, oricând". Gluma vine de la primul turist al ţării. Miami, Tenerife, Tenerife…

  Tematic

  Totuși, se “trece la suspendarea lui Iohannis” – printr-o manevră inteligentă!
  Viorica Dăncilă, neașteptat de dură: l-a pus la punct Iohannis din două vorbe!
  Israel: Reacție ciudată la cererea de demitere a premierului – preluări din Iohannis!
  Tagurile:
  partea de vină, lipsă de comunicare, acuze, Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, România


  Știrile Zilei