18:40 02 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.07
 • USD18.34
 • RUB0.23
 • RON4.16
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  1894140

  "Se respectă un principiu care spune că nimeni nu e deasupra legii. Fiecare să ne cunoaștem competențele și să ne cunoaștem limitele acestor competențe".

  BUCUREȘTI, 9 mai — Sputnik, Evan Răutu. PNL a făcut mare caz de invitarea ministrul Justiției la "Ora Guvernului", plănuind să facă din această nouă uzanță parlamentară un spectacol, bazat pe întrebări încuietoare. Evenimentul a fost programat pentru azi, la Senat — și a fost un prilej de lămurire a mai multor probleme legate de reforma legilor Justiției.

  Una dintre întrebări s-a referit la sesizarea Comisiei de la Veneția. Mai précis, Tudorel Toader a fost întrebat de ce nu a sesizat forul European pe Legile Justiției. Însă răspunsul ministrului a pus la punct PNL.

  "Am făcut și fac următorul apel: fiecare să ne cunoaștem competențele și să ne cunoaștem limitele acestor competențe", a replicat sec Tudorel Toader. "Am fost întrebat de ce nu am sesizat Comisia de la Veneția. Este adevărat că sunt membru al Comisiei de la Veneția, dar vă îndemn să verificați competenețele de sesizare a Comisiei de la Veneția".

  Ministrul Toader a spus clar: "În acest moment, ministrul Justiției nu are dreptul legal, procedural, de a sesiza Comisia de la Veneția".

  Iar argumentul clar în acest sens rezultă chiar dintr-un recent demers chiar la Comisia de la Veneția.

  "Dacă nu aveți răbdare, atunci doresc să vă reamintesc faptul că Înalta Curte a sesizat Comisia de la Veneția", a spus ministrul Toader, care a completat — "ÎCCJ i s-a răspuns că nu au drept de sesizare", a punctat Toader.

  O altă întrebare s-a referit la secţia specială pentru magistraţi. Toader a explicat, nu fără ironie, că, de fapt, secția există deja, dar "se va muta de la DNA la Ministerul Public".

  "Știţi că nu se schimbă decât competenţele — în realitate, nimic altceva, pentru că astăzi avem procurori la DNA care urmăresc penal eventualele fapte comise de magistraţi, prin urmare secţia se duce la Ministerul Public".

  În plus, ministrul a adus un alt argument forte: decizia Curții Constituționale.

  "CCR a considerat ca fiind constituţională schimbarea secţiei de la DNA la Ministerul Public", a spus Toader, "Se respectă un principiu care spune că nimeni nu e deasupra legii", a completat ironic ministrul.

  Tematic

  Scandal monstru în Justiție - făcut de un magistrat care inițial s-a opus lui Toader!
  Tudorel Toader lansează cea mai uimitoare teorie - dă peste cap întreaga Justiție!
  Război total în Justiție! Savaliuc: "Magistrații declară un adevărat Jihad"
  DNA Ploiești a dat o lovitură justiției - a compromis ideea de procuror
  Lupta nu este între Codruţa şi Tudorel, ci între SUA şi ministrul Justiției?
  Tagurile:
  competențe, Legile justiției, Ora guvernului, Comisia de la Veneția, CCR, Senatul României, PNL, PSD, Toader Tudorel, România


  Știrile Zilei