20:43 18 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.80
 • USD17.65
 • RUB0.28
 • RON4.18
 • UAH0.68
  Mihai Fifor, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea și Mahai Tudose

  Cutremur major în Coaliția PSD-ALDE, provocat de la Washington!

  © Photo: Facebook / Călin Popescu Tăriceanu
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  321465

  Călin Popescu Tăriceanu adoptă o poziție contrară celei manifestate vehement, în ultima vreme, de președintele PSD Liviu Dragnea.

  BUCUREȘTI, 9 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Pentru prima dată de la începutul guvernării, în Coaliția de guvernare apare o ruptură majoră. Culmea, conflictul de idei nu e datorat unor probleme interne, în domeniile critice gestionate de cele două partide, PSD și ALDE, ci de chestiune externă — acordul cu Iranul.

  După declarația președintelui Trump, prin care SUA denunță și iese din acordul cu Teheranul, președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a făcut, acum puțin timp, o declarație care contravine flagrant atitudinii liderului PSD, Liviu Dragnea.

  "Am citit, cu o notă de îngrijorare și preocupare pentru evoluțiile viitoare, știrea că președintele american Donald Trump a anunțat oficial, la 8 mai a.c., retragerea unilaterală a SUA din acordul privind programul nuclear iranian", transmite Tăriceanu. „Suntem preocupați de eventualele evoluții nedorite în mediul de securitate a Orientului Mijlociu care ar putea conduce la reapariția spectrului unei amenințări nucleare în această regiune de proximitate".

  Fostul premier consideră că Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune cu privire la programul nuclear iranian "deși nu a fost instrumentul optim de control și asigurare, a fost o dovadă fermă a existenței unui mecanism multilateral".

  "Un mecanism prin care statele cu influență în menținerea arhitecturii globale de neproliferare nucleară s-au exprimat pe o singură voce în demersul de a promite ridicarea sancțiunilor impuse Iranului pentru activitățile sale nucleare nedeclarate sau necunoscute, în schimbul măsurilor de reglementare agreate prin Planul Comun", a declarat Tăriceanu.

  Joint Comprehensive Plan of Action a fost agreat în 2015 de Iran cu SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania. Tăriceanu amintește de dificultățile întâmpinate atunci la negocieri.

  "Imaginile din media care înfățișau, în 2015, confruntările prelungite la masa negocierilor diplomatice, au fost simboluri grăitoare ale lipsei de încredere față de Iran, iar scopul Planului Comun a fost stabilit atunci, ca în perioada de 10 ani de la adoptarea sa de către părți, activitățile nucleare ale Iranului să fie investigate și monitorizate, astfel încât această țară să poată dovedi dincolo de orice suspiciune că dezvoltă un program nuclear în totalitate pașnic, cu scopuri civile".

  În contextul declarației lui Donald Trump, președintele Senatului României își pune speranța în… Iran și UE!

  "Îmi exprim încrederea că Iranul, statele membre UE și statele părți ale Planului Comun vor continua să-și mențină sprijinul față de soluția multilaterală agreată, prin care să se garanteze că Iranul nu va dezvolta un program militar nuclear și că-și va respecta angajamentele de a utiliza energia nucleară exclusiv în mod pașnic și pentru activități eminamente civile, sub monitorizarea și verificarea întregului ciclu de către a Agenția Internațională pentru Energie Atomică", scrie Tăriceanu în finalul postării sale.

  Până la ora redactării acestui articol, Liviu Dragnea sau Viorica Dăncilă nu se pronunțaseră în legătură cu acordul cu Iranul. Dar, în conformitate cu atitudinea din ultima vreme — de susținere necondiționată și totală a SUA și a (premierului) Israelului, este mai mult ca sigur că liderii PSD se vor exprima în favoarea declarației lui Trump.

  Cu alte cuvinte, vom avea pentru prima dată de a face cu poziții ferme și diametral opuse. O chestiune care va cutremura Coaliția — și asta chiar într-o perioadă în care partidele care o formează ar trebui să ia o decizie capitală: cum se va candida la Prezidențiale — și cine ar putea fi candidatul comun. De menționat că problematica internațională este chiar apanajul președintelui, deci pentru candidați este vitală poziționarea pe direcțiile majore, adică SUA și UE.

  Tematic

  Obama "tună şi fulgeră" după anunţul lui Trump de retragere din acordul nuclear cu Iranul
  Reacţia Rusiei la decizia lui Trump de a se retrage din acordul cu Iranul
  Ultima oră: Decizia lui Trump care ridică tensiunea din lume la cote maxime
  Tagurile:
  contrarie susținerii necondiționate, poziție, retragere din acordul nuclear, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, SUA, Iran, România


  Știrile Zilei