22:09 19 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.11
 • RUB0.26
 • RON4.16
 • UAH0.62
  Palatul Cotroceni

  Întâlnire de foc la Cotroceni, Dăncilă cu Iohannis. Americanii au pregătit terenul

  © Photo: Președintele României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  103133

  Întâlnirea Dăncilă cu Iohannis are loc și sub presiunea principalilor parteneri ai României, SUA și Germania, care au și transmis mesaje importante.

  BUCUREȘTI, 15 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. După un schimb de mesaje, dar și declarații dure în mass media, la Cotroceni are loc azi, la ora 11, întâlnirea între premierul Dăncilă și președintele Iohannis.

  Este prima întâlnire de consultări după ce Klaus Iohannis a cerut demisia premierului.

  Întâlnirea are loc și sub presiunea reorientărilor principalilor parteneri ai României. Astfel, Germania, liderul de facto al UE, a criticat în termenii cei mai duri inițiativa SUA. De menționat că Ludovic Orban, liderul principalei forțe politice pro-prezidențiale, PNL, a fost primit ieri, la Berlin, de cancelarul Angela Merkel.

  În schimb, SUA, Departamentul de Stat, prin "Ambasada din Ierusalim" a transmis un mesaj de încurajare celor care vor să urmeze exemplul americanilor.

  "Încurajăm și pe alții să o facă, dar decizia aparține fiecărei țări în parte. Această decizie reflectă politica Statelor Unite." se arată în documentul transmis Guvernului României, transmite Știri pe surse.

  La rândul său, ambasadorul SUA, Hans Klemm, prezent la o manifestare dedicată afacerilor din județul Ialomița, a precizat că are indicații speciale de la președintele Trump: sprijinim investițiile!

  "Am o scrisoare cu instrucţiuni de la preşedintele meu care îmi spune că trebuie să încurajez comerţul şi investiţiile americane în România", a declarat Klemm care, așa cum au remarcat mai mulți observator, nu a mai introdus în cuvântul său celebra "luptă anticorupție".

  Cu alte cuvinte, "întâlnirea de foc" de azi are loc într-o cu totul altă paradigmă, cel puțin din punct de vedere al relaționării cu puterile "strategice". 

  Tematic

  Dăncilă mai înscrie un "gol" în "meciul" cu Iohannis
  Cine a avut dreptate, Iohannis sau Dăncilă? Ce spun cifrele oficiale
  Codrin Ștefănescu și Șerban Nicolae îl distrug pe Iohannis - acuzație memorabilă!
  Savaliuc îl face praf pe Iohannis: "Dosarele de șantaj, e disperat, nu mai poate!"
  Iohannis, ieșire surpriză - "Gravă insultă", declară un celebru analist
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei