21:21 03 August 2020
În direct
 • EUR19.81
 • USD16.72
 • RUB0.23
 • RON4.10
 • UAH0.61
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  33225

  Iranul va lupta să „îşi mențină economia în viață" după ce SUA va impune „o presiune financiară fără precedent" asupra Teheranului, a declarat luni secretarul american de Stat Mike Pompeo.

  BUCUREŞTI, 21 mai — Sputnik, Doina Crainic. Pompeo a adresat luni Iranului 12 solicitări din partea SUA, printre care retragerea tuturor forțelor sale din Siria, promiţând că Washingtonul va impune „cele mai dure sancțiuni din istorie" dacă nu vor fi îndeplinite cererile.

  „Datorită colegilor noștri de la Departamentul Trezoreriei, sancțiunile revin în întregime şi urmează altele noi (…). Acestea vor fi ajunge într-adevăr să fie cele mai dure sancțiuni din istorie", a declarat Pompeo, citat de RT.

  De asemenea, el a avertizat că „lovitura [reprezentată de] aceste sancţiuni va fi dureroasă", iar Iranul se va lupta să „îşi mențină economia în viață", dacă Teheranul „nu va renunţa la calea inacceptabilă și neproductivă pe care a ales-o".

  Secretarul de stat a promis totodată că SUA vor „depista spionii iranieni și agenţii lor din Hezbollah care operează în întreaga lume și îi vom zdrobi. Iranul nu va mai avea niciodată cale liberă pentru a domina Orientul Mijlociu", a mai spus secretarul de stat.

  Lista cu „cerințele de bază" pentru Iran mai include „eliberarea tuturor cetățenilor americani", încetarea sprijinului faţă de rebelii Houthi din Yemen, stoparea „îmbogățirii" uraniului și promisiunea de a nu procesa niciodată plutoniu. Iranul trebuie, de asemenea, să permită „accesul neîngrădit" al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la toate locațiile cu rachete din întreaga țară, a adăugat Pompeo.

  Tematic

  UE are plan de blocare a sancțiunilor SUA împotriva Iranului
  Comisia Europeană anulează sancțiunile SUA împotriva Iranului pe teritoriul UE
  Lavrov: Rusia are interese legitime în menținerea acordului cu Iranul
  Lavrov: SUA exercită presiuni asupra semnatorilor acordului cu Iranul
  SUA acuză Iranul de agresiune asupra Israelului de pe teritoriul Siriei
  Un eventual conflict între Israel și Iran: de partea cui va fi Moscova?
  Șeful Mossad: Israelul are "ochi și urechi" pe teren în Iran
  Tagurile:
  impunere, 12 condiții, amenințare, sancțiuni, Mike Pompeo, SUA, Iran


  Știrile Zilei