08:05 16 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.27
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.62
  Armament

  Cerere-șoc către Iohannis și Parlament pentru industria militară a României

  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  55020

  Liderul unei puternice confederații sindicale sesizează președintele țării, CSAT și Parlamentul cu privire la situația din industria de apărare.

  BUCUREȘTI, 23 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a declarat că îi va solicita preşedintelui României, Klaus Iohannis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

  Costin dorește ca în urma ședinței CSAT, să se declanșeze o anchetă privitoare la modul în care programele multianuale privind înzestrarea forţei sistemului naţional de apărare au ţinut cont de direcţiile de acţiune şi principalele modalităţi de asigurare a securităţii naţionale, a declarat miercuri, într-o conferinţă de specialitate.

  "Ţinând cont de situaţia actuală a industriei de apărare solicit şi Parlamentului României constituirea unei comisii care să investigheze modul de aplicare a legislaţiei privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, începând cu anul 2003 până în prezent", a precizat Costin, potrivit Agerpres.

  Potrivit acestuia, la sfârşitul anului 2017 cifra de afaceri a societăţilor cu capital de stat din România a fost de doar 500 milioane de dolari şi numai 4% au fost clienţi MApN. Restul armamentelor produse în România au avut destinatari străini.

  "Lipsa de interes în aplicarea unor mecanisme existente asociate achiziţiilor de tehnică militară este în contradicţie cu declaraţiile Ministerului Apărării pe de-o parte, dar şi cu iniţiativa de preluare a sectorului industriei de apărare din portofoliul Ministerului Economiei în cel al Ministerului Apărării", a precizat liderul sindical.

  În prezent, în industria de apărare românească mai lucrează sub 6.000 de salariaţi având salarii medii mai mici decât media naţională. Există îngrijorări şi în ceea ce priveşte media de vârstă a acestor salariaţi specialişti care este de 50 ani.

  "România este ţara membră NATO cu cel mai mare procent din alocările pentru apărare destinate achiziţionării de echipamente. În 2017, aproximativ 46% din cheltuielile pentru apărare a României erau destinate achiziţiei de echipamente, nici unul dintre statele NATO neavând o astfel de structură a cheltuielilor", a spus Dumitru Costin.

  Liderul BNS a tras un semnal de alarmă şi asupra faptului că în România există fabrici de produs pulbere, la Victoria şi Făgăraş, însă acestea stau în conservare în timp ce ţara importă acest produs.

  Tematic

  Ce se află în spatele contractului pentru comunicaţiile armatei române
  Un demnitar avertizează - modernizarea Armatei, țeapă pentru români!
  Premierul României: Guvernul - „partener necondiționat al Armatei Române”
  O firmă americană va produce armament în România
  Armata română: una din cele mai problematice armate din NATO
  România vrea pe capul ei și armata UE, în afară de cea a NATO și militarii SUA
  Tagurile:
  Industria militară, criză, apel, convocare, Blocul Naţional Sindical, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Dumitru Costin, Klaus Iohannis, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei