17:20 18 Mai 2021
În direct
 • EUR21.61
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  714062

  "Nu l-au trimis pe un complet "de sistem" ca să fie condamnat, ca să-i transforme partidul într-o balama care are ca rol să ia deciziile mari în această țară".

  BUCUREȘTI, 28 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Victor Ponta a depășit așteptările: fostul șef al PSD, care acum un an nu reușea să adune lângă el nici măcar trei parlamentari social democrați, pare a fi renăscut (politic) după achitarea de la fond din dosarul care a stat asupra sa ca "Sabia lui Damocles".

  (Re) Lansarea partidului Pro România, cuprinzând o "agendă politică pentru perioada 2018-2024", a consemnat prezența foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Augustin Jianu, Nicolae Bănicoiu, Ioana Petrescu și Sorin Câmpeanu.

  Pe surse, se vehiculează și atragerea altor demnitari (din PSD), în frunte cu ex-premierul Mihai Tudose. De fapt, prin anunțarea jurnalistului Felix Rache drept coordonator pe zona de imagine a Pro România, presa consideră adeziunea controversatului Tudose ca fiind deja scrisă.

  Victor Ponta a avut un discurs incisiv dar bine echilibrat, punctând practic într-o singură direcție: nemulțumirea din PSD față de Liviu Dragnea. Practic, toate ideile enunțate de Ponta au țintit (și) în direcție Dragnea & Co.

  "Vreau ca la acest proiect să nu ne alăture cei care reprezintă baronetul, oprişanii", a declarat Ponta, evident cu o doză de ipocrizie, dar interesant gândit strategic.

  Ponta a anunțat chiar un termen clar: săptămâna viitoare va depune cereri pentru cel puțin un grup parlamentar.

  Printre personalitățile care se află actualmente lângă Ponta se află Daniel Constantin, Nicolae Bănicioiu, Sorin Câmpeanu, Ioana Petrescu, Augustin Jianu, Gabriela Podaşcă, Marilena Meiroşu, Mircea Banias, Răzvan Cotovelea, Mircea Dobre, Mihai Sturzu, Cătălin Nechifor, Alin Văcaru, Eugen Durbacă, precum şi europarlamentarul Laurenţiu Rebega.

  "În octombrie-noiembrie vom face un congres", a mai anunțat Ponta, care a mai declarat, în stilul său ironic — "vrem să desemnăm candidati pentru Parlamentul European din rândul celor care vorbesc şi limba română şi limba engleză bine".

  Tocmai axceastă ironie ridică semne de întrebare: de ce Ponta, un om politic experimantat și inteligent, folosește aceeași metodă ca Iohannis și Opoziția, campania de discreditare a Vioricăi Dăncilă?

  Iată o explicație dată de cunoscuta avocată Ingrid Mocanu, care pune (re)apariția lui Ponta pe seama implicării "statului paralel".

  "Statul Paralel i-a făcut un dosar domnului Ponta, unul înscenat (…) tocmai pentru că și-au dat seama că nu au mari șanse doar cu USR și PNL l-au trimis pe Ponta la judecată pe un complet normal. Nu l-au trimis pe un complet "de sistem" ca să fie condamnat tocmai să-i transforme partidul într-un UNPR, un partid balama care are ca rol să ia deciziile mari în această țară".

  În ultimii 10 ani partidele fără legitimitate fără un vot în spate au luat deciziile în acest stat, scrie Ingrid Mocanu. "Acum partidul nu se mai cheamă UNPR ci se cheamă Pro România și nu mai este Gabi Oprea ci Victor Ponta", este explicația cunoscutei juriste.

  Un alt semnal în acest sens este reluarea relațiilor între Ponta și RealitateaTV (dar și cu Cozmin Gușă), post pe care prima dată chiar Victor Ponta a vrut să-l închidă pentru datoriile imense acumulate. Ponta era considerat de Rareș Bogdan „omul rușilor", era cel care dorea "să ducă România către est", s-o de ape mâna rușilor, chinezilor etc. Acum e altfel.

  Încă un detaliu important — Ponta a anunţat că Pro România îşi va desemna şi candidatul pentru preşedinţie — "nu sunt eu", a declarat Ponta. Dar, într-o intervenție la B1TV, fostul premier a recunoscut că Ecaterina Andronescu "ar fi un candidat bun".

  Ecaterina Andronescu a fost prezentă în sală la lansarea Pro România, iar nemulțumirile după Congresul PSD le-a exprimat la… Realitatea TV. Cu toate acestea, nu cred că fostul ministru al Educației va accepta să candideze la președinție, dar numele ei e util campaniei lui Victor Ponta.

  De menționat că în spatele Realitatea Tv este Cozmin Gușă, fost secretar general al PSD — și care a avut o relație strânsă cu Victor Ponta.

  Tematic

  Ponta îi denunță pe Băsescu, Iohannis și Macovei - aduce precizări importante
  "Maestrul" din „Loja generalilor" - dezvăluiri în scandalul Dragnea - Ponta
  Udrea, mărturie decisivă în războiul Dragnea - Ponta: "Funcţiile erau împărţite"
  Denunț de maximă anvergură: Ponta dă în vileag un caz cu implicații uriașe!
  Tagurile:
  lansare, dezvăluire, partidul Pro România, Ingrid Mocanu, Victor Ponta, România

  Știrile Zilei