09:52 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  10098231

  "Asta ar trebui să facă judecătorii CCR - dacă ne trezim că Iohannis tot amână, vom vedea cum diverși inculpați vor ataca - pot apăra probleme mari"

  BUCUREȘTI, 4 iunie — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Vestea, confirmată de mai multe surse, a pus pe gânduri opinia publică: Curtea Constituțională a anunțat că motivarea deciziei în cazul revocării Laurei Kovesi.

  Conform primelor informații de la CCR, motivarea ar fi urmat să fie prezentată mâine — dar documentul "nu este gata și nici nu se știe când va fi gata", transmite Antena 3

  "Drept urmare, fără aceasta Iohannis nu poate fi forțat să ia o decizie", transmite sursa citată, precizând că motivul invocat de judecători ar fi volumul mare de material aflat în lucru.

  Într-o intervenție pe Antena 3, cunoscutul jurnalist de investigații Răzvan Savaliuc consideră că amânarea este datorată unora dintre judecători "gen Liviu Stanciu" — denunțată de presă ca aparținând "sistemului".

  Dar, spune Svaliuc, aceasta nu e o problemă, ba chiar jurnalistul consideră că această amânare oferă prilejul… rezolvării definitive a cazului.

  "Ar fi bine dacă judecătorii CCR ar insera în motivare că mandatul Laurei Kovesi încetează din momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei — cu motivare cu tot, fiindcă decizia instanței nu poate fi completă fără motivare", a declarat Savaliuc.

  În acest fel, situația este clară, iar revocarea din funcție a Laurei Kovesi se face automat în momentul publicării, explică jurnalistul. Altfel, spune Savaliuc, pot apăra probleme mari pentru Justiție.

  "Dacă ne trezim că Iohannis tot amână, vom vedea cum diverși inculpați vor ataca rechizitoriile — pentru că sunt date de un parchet a cărui șefă semnează actele de trimitere în instanță fără a mai fi, de fapt, în funcție", explică jurnalistul.

  Savaliuc spune că există situații în care Kovesi a semnat pe rechizitorii ca șef de secție — "iar acum orice inculpat poate ataca în instanță aceste acte", se pot introduce cereri de anulare, avertizează jurnalistul de investigații.

  Iată deci o soluție simplă, clară, care ar scoate din impas întregul caz, devenit de interes internațional, dar care a căpătat implicații politice majore — amenințând chiar să ducă la suspendarea președintelui României.

  Tematic

  Procurorul general, atitudine responsabilă - o obligă pe Kovesi, pune punct!
  Ultima oră: Declarație surprinzătoare și ciudată a Ambasadei SUA în cazul CCR - Kovesi
  Ultima oră: Surpriza CCR - decizia oficială nu lasă nicio șansă pentru Iohannis și Kovesi!
  Ofițer de informații - ”Atenție, Kovesi se pregătește de un război intern”
  Surse: "Iohannis nu o va revoca pe Kovesi - e șansa pe care o așteaptă, iată ce va urma"
  Tagurile:
  încetare mandat, motivare, publicare, decizie, CCR, Răzvan Savaliuc, Laura Codruța Kovesi, Klaus Iohannis, România

  Știrile Zilei