07:49 16 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.52
 • USD18.18
 • RUB0.28
 • RON4.35
 • UAH0.69
  Curtea constituţională a României

  Ultima oră: Caz unic în istorie - CCR atacă la instanțele internaționale partide politice!

  © Photo: Facebook / Dragoş Berța
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  5652182

  Atacul e la adresa celor care au pus sub semnul îndoielii obligativitatea deciziilor CCR și au îndemnat populația și Președintele să nu respecte și să aplice Decizia CCR.

  BUCUREȘTI, 5 iunie, Sputnik, Evan Răutu. "Plenul Curții Constituționale a României, întrunit la data de 5 iunie 2018, a hotărât, cu unanimitate de voturi, în prezența tuturor membrilor săi, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și a Președintelui Conferinței Curților Constituționale Europene", începe un comunicat transmis la ora 21.00 de CCR.

  Sesizarea organismelor internaționale este făcută de judecătorii CCR în legătură cu "atacurile virulente declanșate împotriva Curții Constituționale, prin care unii reprezentanți ai unor autorități publice, precum și ai unor partide parlamentare au discreditat și delegitimat autoritatea acestei instituții fundamentale a statului — garantul supremației Constituției — fiind pusă sub semnul îndoielii obligativitatea deciziilor sale.

  Conform judecătorilor CCR au fost făcute chiar "îndemnuri adresate populației și Președintelui statului să nu respecte și să nu pună în aplicare Decizia Curții Constituționale nr.358 din data de 30 mai 2018, privind cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Ministrul Justiției, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, în principal, și între Guvernul României și Președintele României, în subsidiar, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului".

  "Plenul Curții Constituționale a considerat că aceste acțiuni sunt de natură să pună în pericol democrația, statul de drept și funcționarea justiției constituționale", se precizează în Comunicatul Curții Constituționale a României.

  Demersul este unic în istoria României, iar consecințele pot fi dintre cele mai grave în condițiile în care instituțiile europene dau dreptate CCR. Mai precis, așa cum spunea Liviu Pleșoianu acum câteva zile — s-ar putea constata activitatea anti stat de drept a unor partide politice — faptă care poate duce la desființarea acelor grupări politice.

  Tematic

  Inedit: Unde apare Kovesi după decizia CCR - FOTO
  Ultima oră: Declarație surprinzătoare și ciudată a Ambasadei SUA în cazul CCR - Kovesi
  "Rușii l-au influențat pe Dorneanu" - insulte jenante, amenințări și atacuri la CCR
  Vicol: „Nu mă bucur de decizia CCR, normalitatea nu e motiv de bucurie"
  Ultima oră: Surpriza CCR - decizia oficială nu lasă nicio șansă pentru Iohannis și Kovesi!
  CCR a admis solicitarea pentru revocarea Laurei Kovesi - decizia de la toaletă!
  Tagurile:
  scandal internațional, acțiune în premieră, CCR, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei