21:43 22 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.61
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  137270

  Când va fi adusă în țară Elena Udrea? "Avem deja precedent, extrădarea e posibilă, chiar dacă nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica"

  BUCUREȘTI, 6 iun — Sputnik, Evan Răutu. Ministrul Justiției, Tudorel Toader a făcut o informare scurtă și precisă despre posibiltatea aducerii în țară a Elenei Udrea, condamnată ieri la 6 ani de închisoare și având un posibil statut de azil politic în Republica Costa Rica.

  Ministrul a explicat clar, eliminând numeroasele speculații făcute pe această temă.

  "Extrădarea e posibilă, chiar dacă nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica", a declarat Toader. "Vă voi prezenta procedura…", a început Toader, explicând précis, punct cu punct.

  În primul rând, e necesar ca persoana condamnată să fie dată în urmărire internațională, a subliniat ministrul, în al doilea rând, darea în urmărire "se dispune de către Centrul de Cooperare la solicitarea instanței emitente a mandatului de arestare".

  În privința procedurii de extrădare care este urmată în primul rând, chiar dacă nu avem un tratat bilateral cu Costa Rica, "cooperarea în această materie poate să aibă loc", a spus ministrul.

  "A doua procedură se poate urma în baza convențiilor la care ambele state au calitatea de membri la o convenție internațională", a spus ministrul Justiției, neintrând în detalii.

  În privința demersurilor din țară, Toader a explicat că Poliția a făcut solicitarea către instanță, dar "trebuie ca instanța să se adreseze Ministrului Justiției".

  "Până acum, la Ministerul Justiției nu s-a primit nicio solicitare, nicio informare cu privire la procedura de extrădare, procedură care se află în prima etapă de desfășurare", a precizat ministrul Toader. "Așteptăm pașii următori".

  Când ar putea fi adusă Elena Udrea în țară? "Intervalul de timp în care se poate finaliza procedura de extrădare ține de legislația republicii Costa Rica", a spus Toader.

  "Ca ministru al Justiției, sunt obligat să asigur desfășurarea cu celeritate a procedurilor de extrădare, indiferent de numele sau prenumele celui care intră în procesul de extrădare", a declarat concluziv Toader.

  Tot pentru lămurirea situației legate de Costa Rica, ministrul a menționat că „am avut un caz finalizat de extrădare, iar un altul este pe rol".

  Deci, spune ministrul, "avem deja precedent".

  Ministrul nu a dat mai multe detalii, dar, a declarat presei — "vă asigur că imediat ce vom avea noutăți, vă voi comunica noutățile care survin". 

  Tematic

  Sume uriașe: Ce garanţii a primit DNA de la Sebastian Ghiţă, Elena Udrea şi Dan Adamescu
  Elena Udrea, avertisment total pentru Băsescu și Kovesi: "O va face să plătească!"
  Fuga Elenei Udrea face prima victimă în Costa Rica
  Cacealmaua Elena Udrea – înșelăciunea care schimbă soarta Laurei Kovesi
  Elena Udrea, prinsă cu dezinformarea. Nu are statut de refugiat politic
  Tagurile:
  aducere în țară, Toader Tudorel, Elena Udrea, Costa Rica, România


  Știrile Zilei