07:18 27 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.64
 • USD18.16
 • RUB0.29
 • RON4.37
 • UAH0.69
  Tudorel Toader

  Tudorel Toader a mai făcut un pas foarte important pentru "Legile Justiției"

  © AFP 2019 / Daniel MIHAILESCU
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  409780

  Ministrul Tudorel Toader demonstrează în fața Europei că este un maestru al argumentului - tot ce propune este extras chiar din legislația europeană.

  BUCUREȘTI, 11 iun — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, Ministerul Justiției a transmis un comunicat prin care anunță ce a discutat ministrul Tudorel Toader cu delegația Comisiei de la Veneția.

  Reamintim că vizita experților Comisiei de la Veneţia la Bucureşti are ca obiect analiza procesului de elaborare a modificărilor la legile Justiţiei.

  Delegația Comisiei cuprinde mai multe nume grele, printre care — Thomas MARKERT, Secretar al Comisiei de la Veneția, Hanna SUCHOCKA, Președinte de onoare al Comisiei de la Veneția, Artemiza CHISCA — șeful Diviziei Instituții Democratice a Comisiei de la Veneția.

  După întâlnirea de la minister, delegația Comisiei s-a deplasat la CSM, apoi se va întâlni cu Procurorul General.

  Din comunicatul Ministerului Justiției, reținem că subiectele abordate în cadrul discuției au vizat "aspecte privitoare la parcursul legilor justiției și stadiul actual al acestora, precum și la modificarea codului penal și codului de procedură penală".

  Ministrul Justiției a prezentat parcursul legilor de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind CSM.

  "A fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a început în anul 2015, cu implicarea Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, a tuturor actorilor relevanți în acest proces, s-au prezentat instrumentele constituționale prevăzute de legislația română, aspecte privind controlul de constituționalitate cu privire la cele trei legi, efectele deciziilor CCR, respectiv obligația Parlamentului de a pune în acord dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale cu deciziile Curții" — se precizează în Comunicat.

  Extrem de important — Ministrul justiției a precizat și le-a explicat în detaliu experților europeni faptul că CCR a admis unele obiecții de neconstituționalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege dar și că "cea mai mare parte a obiecțiilor de neconstituționalitate formulate au fost respinse".

  Întrevederea ministrului justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, cu membrii delegației Comisiei de la Veneţia, 11 iunie 2018
  Întrevederea ministrului justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, cu membrii delegației Comisiei de la Veneţia, 11 iunie 2018

  În privința mult discutatelor modificări la Codul penal și la Codul de procedură penală, ministrul Justiției le-a prezentat experților modificările în sensul că acestea provin, de fapt, din transpunerea prevederilor europene în legislația românească!

  "Modificările constau în transpunerea în legislația națională a Directivei 2016/343/UE a PE și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale și a Directivei 2014/42/UE a PE și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE, precum și modificările pentru punerea în acord a dispozițiilor din coduri cu Decizii CCR", se precizează în Comunicatul Ministerului Justiției.

  Tematic

  Tudorel Toader, noi declarații - mesaje tăioase pentru Opoziție și Iohannis!
  Conflictul Iohannis-Toader a luat sfârșit. Soarta lui Kovesi, decisă de CCR
  Tudorel Toader, oficial, despre aducerea în țară a Elenei Udrea!
  Laura Kovesi, în fața lui Tudorel Toader!
  Tudorel Toader, reacție imediată și dură la Iohannis!


  Știrile Zilei