15:13 26 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.69
 • USD18.18
 • RUB0.29
 • RON4.38
 • UAH0.69
  Militari români

  Un deputat cere retragerea României din toate teatrele de război

  © Facebook / Ministerul Apărării Naționale, România
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  369100

  Politicianul doreşte ca banii să fie folosiţi pentru educaţie, sănătate, infrastructură şi arată care a fost adevăratul scop al participării ţării noastre în lupte alături de americani.

  BUCUREŞTI, 14 iun — Sputnik, Georgiana Arsene. Deputatul USR Adrian Dohotaru acuză Statele Unite ale Americanii că au invadat Irakul şi Afganistanul nu pentru a le implementa democraţia, ci ca să le confişte petrolul. Mai mult, acesta doreşte să ştie cine dintre oficialii români este responsabil pentru prezenţa închisorilor CIA pe teritoriul nostru.

  Declaraţia a fost făcută în Parlamentul României.

  Dohotaru a solicitat, de asemenea, Ministerului Public şi Ministerului Afacerilor Externe să comunice toate măsurile luate în găsirea responsabililor români care au permis torturarea deţinutului Al Naseri.

  „Parchetul General a fost sesizat de Comisia Parlamentară, în 2012. Cum s-au finalizat investigaţiile şi de ce nu a fost găsit nimeni responsabil?" a întrebat deputatul, potrivit inpolitics.ro.

  Deputatul a continuat declaraţia, arătând ce înseamnă, de fapt, implementarea democraţiei de către americani în state precum Irak sau Afganistan. El spune că România a invadat împreună cu americanii cele două state având ca scop declarat democratizarea regiunii. Scopul ascuns a fost, însă, controlul asupra petrolului, iar acum, la peste un deceniu şi jumătate de la invazie, Regiunea Orientului Mijlociu este mai instabilă ca oricând.

  Pentru România, acest lucru a însemnat cheltuieli de aproape un miliard de euro.

  „Nici un dosar mare de corupţie nu se compară cu astfel de cheltuieli inutile, într-un război în care nu aveam ce căuta şi în care unele state membre nici măcar nu au trimis trupe", a precizat acesta, solicitând Ministerului Apărării o estimare exactă a cheltuielilor totale de la începutul participării noastre, pe teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak până acum, dar şi defalcate — transport, hrană, echipamente militare, diurnă.

  „Să cugetăm. Cum puteam folosi altfel aceşti bani, în educaţie, sănătate, infrastructură, cultură? Dar nu doar aceste cheltuieli sunt relevante. Să ne gândim la pierderile de vieţi omeneşti, la răniţi, la populaţiile dispersate, ori, ca în cazul de faţă, la cei torturaţi în urma acestor războaie", a se mai arată în declaraţia deputatului.

  Declaraţia lui Adrian Dohotaru este surprinzătoare, având în vedere că partidul din care face parte — Uniunea Salvaţi România — este considerat a fi unul dintre cele mai îndârjite pro occidentale formaţiuni din ţara noastră.

  Tematic

  Militar român cu armă rusească, pe un afiș NATO
  O jumătate dintre români nu au încredere sau sunt indiferenți față de NATO și UE
  România a cheltuit cu 13% mai mult decât alte state membre NATO pentru apărare
  NATO vrea mai mulţi bani de la români!
  Dodon despre unirea cu România, NATO, Ortodoxie și relația cu Rusia
  Tagurile:
  teatrele de război, retragere, apel, USR, Adrian Dohotaru, România


  Știrile Zilei