22:16 12 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.02
 • RUB0.25
 • RON4.15
 • UAH0.61
  Klaus Iohannis

  Ultima oră: Iohannis contraatacă puternic - dă înapoi o importantă lege a Justiției

  © AFP 2018 / PHILIPPE HUGUEN
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  187464

  Un nou gest interpretabil - legea retrimisă Parlamentului a fost deja declarată constituțională de CCR - tot în urma unui atac al președintelui

  BUCUREȘTI, 15 iun — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a retrimis parlamentului una din Legile Justiţiei, legea 304 din 2004, privind organizarea judiciară.

  Grav este că lege fusese declarată constituțională de CCR după sesizările președintelui și ale Opoziției.

  Reacția președintelui Comisiei pentru Legile Justiţiei, florin Iordache, a fost rapidă:

  "Legea nu va fi modificată şi săptămâna viitoare Parlamentul va retrimite legea către preşedinte, care în termen de zece zile va fi obligat să o promulge", a declarat Iordache la RTV.

  Aici puteți citi comunicatul Președinției pe această temă.

  De menționat că președintele atacă multe puncte din lege, pe motivul că documentul trimis pentru promulgare introduce puncte noi.

  Un punct esențial este cel solicitat de mulți oameni de drept — și anume asigurarea unui echilibru între apărătorul statului — procurorul — și al justițiabilului — avocatul.

  "Configurația sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalității de arme în ceea ce privește așezarea judecătorului, procurorilor și avocaților" — se menționează la Art 1, punctul 3 din Lege.

  Dispoziția nou introdusă "este una neclară și lipsită de previzibilitate, contrar cerințelor constituționale de calitate a legii", este de părere președintele.

  De fapt, mare parte din contestațiile președintelui se concentrează pe apărarea poziției procurorilor.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei