07:31 12 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.22
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.71
  Klaus Iohannis

  Ultima oră: Iohannis și reușita de la Bruxelles, nou motiv de tensiuni cu SUA și NATO

  © AFP 2019 / Ben STANSALL
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  314722

  După un blocaj din partea Italiei, țările UE participante la Summit-ul de la Bruxelles au ajuns la un acord privind dificila problemă a imigranţilor.

  BUCUREȘTI, 29 iun — Sputnik, Evan Răutu. Conform unui mesaj pe Twitter al președintelui CE, Donald Tusk, acordul în dosarul migraţiei s-ar fi realizat abia în jurul orelor 04.30, ora României.

  "Liderii UE28 au ajuns la un acord privind concluziile summitului, inclusiv migraţia", a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

  La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit la Bruxelles pe tema migranților, iar în final a confirmat presei că țările UE au ajuns la un acord bun pe această temă și au găsit "soluții" pentru gestionarea fluxului migratoriu — care însă prezintă un nou factor de risc în relația cu SUA.

  "Am ajuns la un acrod rezonabil de bun pe migrație", a declarat Iohannis, care a comentat sec — "Cel mai improtant progres a fost prin faptul că ne-am înțeles".

  Am găsit soluții pentru un nou pas în calea gestionării fluxului migratoriu, spune Iohannis, "în special pe zona Mediteranei" dar "Concluziile sunt general valabile — am găsit înțelegre și concluzii comune".

  "Mie mi se pare important: 1 — că am găsit înţelegere şi am găsit concluzii comune; 2 — că am stipulat să începem o colaborare intensă şi credem fructuoasă cu organizaţii internaţionale pe această temă", a declarat Iohannis, transmite Agerpres.

  Iohannis a explicat că acordul se bazează pe soluţii şi pe soluții în afara Uniunii Europene şi "ideea unor noi centre de primire a migranţilor, unde vor fi triaţi, înregistraţi, centre care vor fi create în bază voluntară".

  Dar, atenție, urmează bomba: „De asemenea, am constat împreună că înţelegerea cu Turcia a fost una bună şi va fi continuată", a declarat Iohannis.

  Aceast înseamnă, în primul rând, că major: acceptarea condițiilor Turciei lui Erdogan, probabil și un acces mai larg pe piața UE, poate și aderarea la UE.

  În acest fel, cota "sultanului" crește enorm, este salvatorul Europei — iar asta în contextul unor mari tensiuni cu SUA și NATO, legate de achiziția de sisteme defensive din Rusia, dar și din alte motive.

  Din acest motiv,acordul de la Bruxelles este, de fapt, o nouă sursă de tensiuni UE — SUA și, probabil, NATO. Este de așteptat o reacție dură a SUA — nu că asemenea reacții ar lipsi în ultima vreme.

  Azi, discuţiile de la Bruxelles vor continua cu o altă temă spinoasă, Brexit, a anunțat președintele Iohannis.

  "Aşteptăm în continuare o deblocare în special pe speţa Irlanda de Nord şi relaţiile viitoare și vom avea o discuţie în format extins pe zona euro şi bugetul zonei euro", a declarat Iohannis. 

  Tematic

  Liderii UE au convenit asupra prelungirii sancțiunilor antirusești
  Liderii UE, compromis privind refugiații și înființarea voluntară a centrelor de migranți
  Tagurile:
  migrație, acord, Donald Tusk, Klaus Iohannis, România, UE


  Știrile Zilei