10:50 13 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Angela Merkel: Veți impune tarife vamale și la mașini?

  Cine pe cine jefuiește? Războiul Trump - Merkel lovește România

  © AFP 2019 / Johanes Eisele
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  291 0 0

  Schimbul de tarife vamale dintre SUA și UE, presărat cu replici dure, afectează atât exportatori români cât și cumpărătorii obișnuiți.

  BUCUREȘTI, 2 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Va fi mai dificil să vindem în SUA și de asemenea, să achiziționăm produse americane.

  Președintele SUA, Donald Trump, s-a ținut de cuvânt și a impus, de la 1 iunie, tarife de 25% pe importurile oțel și de 10% pe cele de aluminiu.

  Anunțul fusese făcut încă din martie.

  Măsura afectează interesele UE, iar oficialii europeni au găsit de cuviință să riposteze.

  Jean Claude Juncker, a venit, în cursul acestei luni, cu o declarație fermă. "Este împotriva tuturor logicii și istoriei. Răspunsul nostru trebuie să fie clar, dar măsurat", a spus Juncker.

  Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care are o mare influență asupra deciziilor de la Bruxelles, a fost și mai categorică. "Nu ne vom lăsa jefuiți iarăși iarăși. Vom riposta", a amenințat Merkel, citată de Reuters

  Comisia Europeană a aplicat, la rândul său, tarife asupra importurilor din SUA — 25% la mărfuri precum motociclete, afine, unt de arahide, 50% la îmbrăcăminte, încălțăminte, mașini de spălat.

  Donald Trump a ripostat. "Dacă aceste taxe și bariere nu vor fi eliminate, vom aplica un tarif de 20% pe toate mașinile importate în SUA. Fabricați-le aici!", a scris președintele american, pe rețeaua de socializare Twitter, potrivit Express.co.uk

  El știa că astfel atinge interesele Germaniei, unul dintre cei mai mari producători auto din lume.

  Ce efecte va avea războiul comercial SUA-UE asupra României? Parlamentarul european Iuliu Winkler (PPE-UDMR) avertiza încă din martie că România se numără printre cele nouă ţări europene care vor fi afectate în mod direct de impunerea, de către americani, de taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu.

  Anul trecut exporturile de produse metalurgice ale României către SUA s-au ridicat la circa 120.000 de tone, în principal ţevi fără sudură, cu o valoare de 160 milioane de euro, adică 3,2% din total exporturi produse siderurgice, arăta Winkler, potrivit Agerpres

  În cazul aliajelor speciale din aluminiu, România a exportat anul trecut aproximativ 4.000 de tone, în valoare de circa 15 milioane de euro, ceea ce reprezintă 7% din volumul exporturilor de aluminiu ale ţării noastre.

  În mod cert, aceste cifre vor scădea în condițiile unor prețuri mai mari, determinate de aplicarea taxelor.

  Cât însumează comerțul exterior în relația România-SUA?

  Volumul total al schimburilor comerciale ale României cu SUA s-a cifrat la 2,67 miliarde de dolari în 2016, arată cele mai recente date din statistica vamală americană, citate de Mediafax.

  Din acest total, 1,96 miliarde de dolari au reprezentat exporturile româneşti către SUA, iar 714,1 milioane de dolari — importurile din SUA.

  În cazul în care produsele americane importate vor deveni mai scumpe, ca urmare a impunerii de tarife, ele vor fi și mai greu de cumpărat de beneficiarii români.

  Astfel, ambele talere ale balanței comerciale vor avea de suferit.

  Tematic

  SUA a asigurat Germania că sancțiunile nu vor viza „Nord Stream – 2”
  Trump aruncă sistemul global în aer! Vrea să retragă SUA din OMC
  Merkel acuză SUA: aceste măsuri sunt ilegale
  Tusk despre relațiile cu SUA: fiți gata de cel mai prost scenariu
  Tagurile:
  război comercial, SUA, UE, România


  Știrile Zilei