05:03 17 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.17
 • USD17.68
 • RUB0.28
 • RON4.02
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  9025294

  O asemănare care stârnește râsete, dar te și face să îți pui întrebări: premoniție sau o continuitate a spiritului și... cusururilor germane?

  BUCUREȘTI, 5 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. După toată tevatura de ieri cu Codul Penal, senatorul Șerban Nicolae, unul dintre protagoniștii bătăliei declarațiilor, se pare că nu prea a avut somn. În cursul nopții a publicat un text intitulat "Bacalaureat la Democrație", cu o paranteză explicativă — Dictatura majorității.

  Iar tema "bacalaureatului" este o poezie din caietele lui Mihai Eminescu! "Se dă poezia "Germanu-i foarte tacticos" (Mihai Eminescu)", notează Șerban Nicolae. Iată versurile:

  Neamţul cercetează lucrul
  tacticos, pe dos, pe faţă.
  La surtuc de are pată
  el chemia o învaţă.
  Ani întregi mereu citeşte
  spre a şti cum se cuvine
  Cu ce chip din cât şi lînă
  iese petele mai bine.

  Dar cînd ştie toate celea,
  cu ce scop le ştie toate?
  Cînd surtucul cu pricina e o zdreanţă fără coate!

  Nu e nevoie de multe comentarii, poezia pare a fi scrisă chiar pentru cazul Laura Kovesi, la care Iohannis citește și gândește de aproape o lună.

  "Întrebare: De unde a știut Eminescu de decizia Curții Constituționale?", notează ironic, în finalul postării, Șerban Nicolae.

  Precizăm că nu e vorba de o poezie compusă de Eminescu, ci genialul poet a tradus aceste versuri aparținând unui autor german mai puțin cunoscut, August Heinrich Hoffmann von Fallersleben, unul dintre cei poeții politici ai mijlocului secolului XIX.

  Eminescu a făcut această traducere în 1878, în perioada sa bucureșteană. Traducerea a fost publicată postum, în 1930, de unul dintre marii istorici literari, Gheorghe Bogdan Duică.

  Dar, important este că Eminescu a găsit o aplicare a ideii poetului german în România, la acea dată condusă tot de un neamț, Carol I. Și, evident, pare o premoniție pentru… situația neamțului de azi, Iohannis, sau poate o dovadă a continuității spiritului și… cusurilor nemților!

  Asemănarea este chiar incredibilă cu situația din cazul Kovesi — CCR, iar descoperirea lui Șerban Nicolae va face ocolul… internetului, cel puțin! Așteptăm și o replică a lui Klaus Iohannis — ar fi un gest de apreciat din partea președintelui!

  Tematic

  Evenimentul anului: a trecut Codul Penal - emoții uriașe!
  Scandal monstru în Parlament – amenințări în bătălia pe Codul Penal!
  Iohannis declară războiul total, iată primele declarații!


  Știrile Zilei