01:26 22 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  Igor Dodon

  Exclusiv: Ce așteaptă Igor Dodon de la România după 2019 - problema nerezolvată!

  © Sputnik / Rodion Proca
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  26920

  Dodon: "Unele mișcări care sunt finanțate din bugetul României pledează deschis pentru desființarea Republicii Moldova - și lucru acesta este public!"

  BUCUREȘTI, 24 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Într-un interviu acordat Radio Sputnik, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost întrebat în legătură cu o temă sensibilă — relația și așteptările sale de la președintele României, în contextul în care din 2019 ar putea fi ales un alt șef al statului român.

  Președintele Republicii Moldova este deschis relației cu România pe teme sociale, economice dar… există o singură problemă!

  "Noi nu avem probleme cu România în domeniul economic, social… Noi avem doar o singură întrebare nesoluționată, și această problemă e foarte importantă pentru noi: este vorba de susținerea mișcărilor unioniste care pledează deschis pentru desființarea Republicii Moldova", a declarat președintele Dodon.

  Mai mult, liderul de la Chișinău scoate în evidență un aspect — finanțările mișcărilor care, în opinia sa, pledează contra existenței statului moldovean.

  "Unele mișcări sunt finanțate din bugetul României — există anual articol de cheltuieli pentru a susține aceste organizații din Republica Moldova și lucru acesta este public", atrage atenția Dodon.

  În plus, apare un alt aspect în același sens, de data asta formal, juridic — frontiera! "Noi nu avem semnat tratatul de frontieră", spune Igor Dodon.

  "Practic, juridic vorbind, Moldova nu are frontieră cu România — și România nu vrea să semneze", remarcă președintele moldovean. "Și atunci apar întrebări: dacă suntem prieteni, frați, și sunteți pentru statalitatea Republicii Moldova, atunci de ce nu facem acești pași simpli?"

  Acesta e singurul subiect sensibil de pe agenda relațiilor, în rest avem relații foarte bune, consideră Igor Dodon, referindu-se la aspectele sociale, economice — "Există proiecte comune care sunt lansate și sunt benefice pentru Republica Moldova și trebuie susținute", a declarat președintele Dodon în interviu acordat directorului postului de radio Sputnik Moldova, Cristina Bumbu Dănuță.

  Tematic

  Exclusiv: Dodon despre vizita sa oficială în Rusia și proxima venire a Patriarhului Kirill
  Dodon, univoc, despre cine trebuie să elaboreze formula reglementării transnistrene
  Igor Dodon dezvăluie ce a discutat la Kremlin cu Vladimir Putin - detalii
  Igor Dodon, gata să scoată lumea în stradă – Iată în ce condiții o va face
  Rezoluția ONU comentată la Chișinău. Ce au spus Dodon și Filip
  Contemporanul nostru, Igor Dodon, despre eternul Mihai Eminescu


  Știrile Zilei