05:57 20 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.50
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  307 0 0

  Aflat în SUA, președintele Comisiei Europene i-a făcut liderului de la Casa Albă un dar a cărui semnificație lasă loc pentru multe interpretări.

  BUCUREȘTI, 26 iul — Sputnik. Jean-Claude Juncker l-a îndemnat pe președintele SUA să nu uite ceea ce reunește UE și SUA.

  ”Dragă Donald, să ne amintim de istoria noastră comună”, acest mesaj a însoțit imaginea cu necropola generalului american de patru stele, George Patton, dintr-un cimitir militar luxemburghez.

  Patton a comandat armata SUA în bătălia pentru Normandia și ofensiva fulgerătoare spre Lorena. A decedat în Germania pe 21 decembrie 1945.

  În ajun Juncker a avut cu președintele american un tur de negocieri după care părțile au anunțat o serie de mutații în domenii cum ar fi agricultura, industria și energia — pentru a reduce intensitatea conflictului comercial dintre SUA și Uniunea Europeană.

  Trump a promis să "soluționeze" problema tarifelor americane în creștere cu 25% pentru oțelul și 10% pentru aluminiul european. Tocmai aceste măsuri, impuse din 1 iunie, au afectat relația dintre Washington și Bruxelles.Cu toate acestea, președintele SUA nu a indicat dacă ar fi de așteptat că administrația lui va suspenda noile taxe.

  Juncker, la rândul lui, nu a specificat dacă răspunsul european va fi retras.

  Tematic

  Merkel: Europa nu mai poate miza pe „superputerea” SUA
  SUA nu trebuie să impună Europei un model de acțiuni – premierul Belgiei
  UE declanșează un război cu SUA: ce a decis Comisia Europeană
  Îngenuncheată de SUA, singura șansă a Europei rămâne cooperarea cu Rusia
  Revolta europeană împotriva lui Trump: UE vrea să preia rolul SUA
  Tagurile:
  tratative cu rezultat incert, cadou macabru, Jean Claude Juncker, Donald Trump, SUA, UE


  Știrile Zilei