05:50 18 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.80
 • USD17.65
 • RUB0.28
 • RON4.18
 • UAH0.68
  Deveselu, Romania

  Ambasada Rusiei la Bucureşti: „No comment - este o chestiune internă a României"

  © AFP 2019 / DANIEL MIHAILESCU
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  56870

  Diplomaţii ruşi şi-au prezentat poziţia cu privire la caracterul armamentelor desfăşurate în cadrul bazei americane antirachetă de la Deveselu, pe fondul scandalului generat de declaraţiile lui Mihai Fifor.

  BUCUREŞTI, 2 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Recentul scandal în care a fost implicat Ministrul Apărării Naţionale Mihai Fifor după ce a declarat că la Deveselu sunt rachete balistice a stârnit numeroase reacţii.

  Diplomaţii Ambasadei Rusiei la Bucureşti precizează că urmăresc cu oarecare surprindere agitaţia din ţara noastră stârnită în jurul anumitelor declaraţii „inadecvate" ale Ministrului Apărării Mihai Fifor cu privire la aşa-numitele sisteme defensive ale reţelei globale de apărare antirachetă ale NATO, care este, de fapt, reţea americană.

  „Pare că dezbaterile acute care se desfăşoară în jurul acestei teme au o aromă apreciabilă de politică internă. În acest sens: no comment — aceasta este o chestiune internă a României" au precizat reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Bucureşti, într-un comunicat postat pe pagina lor de Facebook. 

  În esenţă, adaugă diplomaţii ruşi, în problema caracterului lansatoarelor desfăşurate pe pământul românesc şi a rachetelor care sunt destinate pentru ele, „nu am auzit nimic".

  Mai mult, diplomaţii îşi exprimă regretul profund deoarece la Bucureşti se practică, în continuare, „politica struţului", închizându-se ochii la principala circumstanţă. Şi anume, prezenţa sistemelor antirachetă americane în România, în contextul sistemului „global" de apărare antirachetă de-a lungul perimetrului frontierelor Federaţiei Ruse nu doar că încalcă stabilitatea strategică la nivel planetar, dar care, mai mult de jumătate de secol, se bazează pe paritatea aproximativă de descurajare nucleară.

  „Acest sistem reprezintă şi o potenţială ameninţare pentru securitatea naţională a Rusiei, atât din cauza poziţiei sale geografie, precum şi în legătură cu retragerea unilaterală în 2001, a SUA din Tratatul ABM, împotriva rachetelor balistice încheiat cu URSS încă din 1972", se precizează în comunicat.

  În ceea ce privește posibilitățile tehnice de utilizare a bazei de apărare anti-rachetă din Deveselu pentru a amplasa complexe de rachete de croazieră, Președintele Rusiei Vladimir Putin s-a pronunțat extrem de argumentat în luna mai 2016:

  "Pe lansatoare pot fi instalate complexele de atac. Nu este deloc dificil ca o rachetă să fie înlocuită cu alta. Este suficient doar să schimbați software-ul. Chiar și românii nu vor observa acest lucru. Dacă, ieri, unele părți din teritoriul României nu știau ce înseamnă să fii sub bătaia focului, astăzi va trebui ca noi să întreprindem anumite acțiuni care să ne asigure securitatea. Ca un răspuns. Noi nu facem nici un fel de prim pas."

  Reamintim că marţi seară, la postul de televiziune Antena 3, Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor a declarat că este evident că niciodată preşedintele Vladimir Putin nu va fi extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase.

  „Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice?", a precizat oficialul român care, la nici 24 de ore distanţă, avea să spună că i-au fost deturnate declaraţiile, după cum a notat Sputnik.

  Menţionăm că una din reacţiile din politica internă, extrem de dură, a venit din partea fostului preşedinte Traian Băsescu care i-a cerut lui Fifor să plece din Guvern, afirmând că a alimentat „propaganda rusească" şi că a decredibilizat România şi SUA în faţa aliaţilor NATO, după cum informează stirileprotv.ro.

  Deşi declaraţia preşedintelui rus Vladimir Putin potrivit căreia Rusia nu face nici un fel de prim pas ar trebui să fie luată în considerare, oficialii de la Bucureşti, dar şi analiştii, comentatorii etc continuă să încingă spiritele şi să inducă rusofobia, în special prin folosirea unui limbaj de ură la adresa ruşilor.

  Tematic

  Fifor, reacție pentru oficialul Ambasadei Rusiei - "Aş vrea să închid!". Se cere comisie
  Succes politic internațional al lui Fifor: secretarul Ambasadei Rusiei îi mulțumește!
  Fifor a recunoscut: scutul de la Deveselu - rachete balistice
  Tagurile:
  declarații, reacție, ambasada, Mihai Fifor, România


  Știrile Zilei