11:56 18 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.13
 • USD17.65
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  37620

  Șeful statului a întors în Parlament o lege cu o argumentație găunoasă, deși putea găsi destule motive pertinente.

  BUCUREȘTI, 3 aug — Sputnik, Daniel George Nistor. Legea offshore, care privește extragerea gazelor din Marea Neagră, cuprinde o serie de prevederi de natură să protejeze interesele statului român. În spațiul public au fost lansate atât critici din perspectiva investitorilor străini, care ar fi dezavantajați, cât și din perspectiva cealaltă, pe motiv că dimpotrivă, statul va pierde.

  Pe scurt, legea obligă ca 25% din forța de muncă să fie locală, 50% din vânzări să aibă client companii din România și în plus prevede o grilă de impozitare suplimentară. 

  Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului actul normativ spre reexaminare. Dar ce îl nemulțumește pe președinte?

  "Considerăm că legea trebuie reanalizată și din perspectiva unei potențiale încălcări a principiului neafectării veniturilor bugetare", se arată în cererea de reexaminare.

  "În acest sens, semnalăm că legea supusă reexaminării prevede că sumele rezultate din redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare offshore se fac venit la Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public — privat în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanța de urgență nr. 39/2018 privind parteneriatul public — privat, fără să fie supuse analizei, în prealabil, alocările alternative ale veniturilor bugetare preconizate, în conformitate cu prioritățile de investiții care trebuie să impulsioneze dezvoltarea economică și socială a României", mai spune Iohannis în documentul citat.

  Așadar într-o frază de 83 de cuvinte, președintele semnalează că legea trimite redevențele și impozitul la Fondul special, dar fără să fie analizate "alocările alternative". Și că prin aceasta există riscul să fie afectate veniturile bugetare.

  Conform OUG 39/2018 Fondul special va fi înființat până la 18 mai 2019, adică în maximum un an de la intrarea în vigoare a orodnanței de urgență.

  Legea offshore a întâmpinat contestări vehemente. Printre alții, practicianul în insolvență Daniel Chitic a catalogat reglementarea drept "o prostie și o ticăloșie" și a venit cu exemple de calcul pentru a-și argumenta spusele.

  Dacă Iohannis ar fi căutat un motiv întemeiat să întârzie intrarea în vigoare a legii, ar fi găsit destule. Deocamdată ne-a arătat că vrea să întârzie, dar nu reușește să identifice un motiv serios.

  Tematic

  Legea offshore: Ce câștigă statul și cum sunt protejați muncitorii români
  "Spioana română" din Rusia și Bătălia pe "legea Offshore" din România
  Avertisment grav: "E oficial, războiul a reînceput, Iohannis e în tabăra cealaltă!"
  Ne-au ars la gaze. Prima lovitură încasată de România, deșteaptă lovitură!
  Tagurile:
  argumente, reexaminare, Legea offshore, Klaus Iohannis, România


  Știrile Zilei