08:31 23 August 2019
În direct
 • EUR19.80
 • USD17.89
 • RUB0.27
 • RON4.19
 • UAH0.72
  Călin Popescu-Tăriceanu

  Tăriceanu recunoaște: "Iată ce aș opri ca președinte al României"

  © Photo: Senatul României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  99540

  "N-aș spune că e un lucru de care să mă sperii, dar nici nu sunt în momentul acesta mânat de o ambiție nemăsurată, va trebui să luăm la un moment dat o decizie"

  BUCUREȘTI, 8 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Întrebarea care stă în centrul atenției analiștilor se referă la variantele de candidați sau candidat la președinția României din partea PSD și ALDE. Călin Popescu Tăriceanu pornește ca unică variantă a ALDE în cazul unei candidaturi separate față de cea a PSD, dar este foarte bine cotat și în cazul unei variante susținute de întreaga Coaliție.

  Dar, în ciuda întrebărilor insistente și, de multe ori, tendențioase, Tăriceanu a dovedit că a învățat politică — și nu se poate specula nimic din ceea ce spune. Conportamentul său pare a fi de o corectitudine exemplară în relația cu PSD și cu Liviu Dragnea, fiind chiar un caz unic în scandaloasa istorie a coalițiilor politice de după 1992.

  Întrebat și de Mihai Gâdea aseară, la Antena 3, despre dorința de a candida la prezidențiale, Tăriceanu a răspuns din nou diplomatic.

  "N-aș spune că e un lucru de care să mă sperii, dar nici nu sunt în momentul acesta mânat de o ambiție nemăsurată", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

  În plus, Tăriceanu nu respinge ideea candidaturii, dar atrage atenția că nu este o decizie simplă. Însă, e cert, o decizie trebuie luată în privința opțiunii "separat — sau împreună"!

  "Nu e un lucru simplu și nici nu am discutat în cadrul coaliției, unde va trebui să luăm la un moment dat o decizie — una deloc simplă — care tebuie, practic, să materializeze formula în care vom merge: cu un singur candidat sau fiecare din formațiunile noastre cu câteun candidat". Dar, spune totuși liderul ALDE, "până atunci mai avem timp".

  O chestiune intersantă s-a pus în momentul în care președintele ALDE a recunoscut că se gândește serios dar nu la candidatură ca eveniment sau competiție — "am mai candidat și în 2014" — ci îl preocupă "cum ar trebui să fie mandatul de președinte" și cea ar trebui schimbat.

  "Funcția prezidențială nu este un lucru care să spun că nu mă preocupă", a spus Tăriceanu. "Sigur că de foarte multe ori stau și mă întreb cum ar trebui să fie mandatul de președinte, cum aș face eu mandatul de președinte, ce ar trebui să fac pentru România".

  Aici, Tăriceanu a făcut o observație cheie — de prea mult timp funcția de președinte este echivalentă cu o tabără beligerantă într-un conflict cu Guvernul, cu Parlemantul — "ori asta trebuie să înceteze".

  "Eu văd o mare diferență între ce scrie în Constituție, cum este descris rolul președintelui și ceea ce se întâmplă în realitate", a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

  Tematic

  Tăriceanu, dezmințire ciudată - sau avertisment mascat...
  Anunț bombă – Dragnea și Tăriceanu boicotează recepția de Ziua Națională a SUA
  Ingrid Mocanu - lecție pentru Tăriceanu și avertisment foarte dur: "Nu mai scapă!"
  Tăriceanu, atitudine de onoare în cazul Dragnea
  Tăriceanu, acuzație foarte gravă pentru Iohannis, probează o implicare gravă, repetată!
  Tăriceanu face praf Comisia Europeană: „Politică părtinitoare, influență ocultă"
  Tăriceanu, ieșire furtunoasă după mitingul de ieri: "România - prizonieră totală!"


  Știrile Zilei