15:42 31 Martie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.17
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Acțiunea de protest pe 10 august la București (62)
  27204397

  "Dreptul de a-ţi face cunoscute aspiraţiile civice e de neatins. Chiar dacă cei care dau dovadă de brutalitate sunt puţini, ei pot distruge complet rostul vocii publice".

  BUCUREȘTI, 13 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, Majestatea Sa Custodele Coroanei Române, Margareta, a transmis un comunicat privind situația gravă produsă după cele petrecute la mitingul din 10 august.

  "Români, avem libertatea să credem ce vrem fiecare despre recentele violenţe din Bucureşti, dar putem fi unanimi în convingerea că ele au afectat unitatea naţională şi reputaţia noastră internaţională. Aceasta doar cu câteva luni înainte ca ţara noastră să asume Preşedinţia Uniunii Europene. Niciun om cu inimă din această ţară nu poate fi bucuros să vadă cum ne facem rău nouă înşine".

  În privința efectului acestor evenimente nefericite în lume, M.S. Margareta aduce ca argument experința dobândită în multele deplasări la Casele Regale europene alături de Regele Mihai, pentru susținerea cauzei României.

  "Regele Mihai şi cu mine am cunoscut bine, în ultimii treizeci de ani, ce înseamnă să mergi prin lume pentru a susţine cauza ţării tale şi să fii primit cu un zâmbet ironic", recunoaște cu mult curaj M.S. Margareta.

  Românii care trăiesc departe de patrie simt o datorie faţă de ea şi de concetăţenii de acasă, atrage atenția Majestatea Sa. "Lor le lipseşte România şi îşi doresc să contribuie, cu demnitate, la prosperitatea ei. Datoria noastră este să îi primim cu respect şi să îi încurajăm să-şi îndrepte buna intenţie în direcţii constructive".

  În același timp, M.S. Margareta este fermă în privința diferenței între dreptul la protest și agresivitate.

  "Dreptul de a ieşi în stradă şi de a-ţi face cunoscute aspiraţiile civice este de neatins. El nu are nimic de-a face cu agresivitatea, ci cu speranţa şi cu libertatea. Violenţa nu este niciodată acceptabilă. Chiar dacă cei care dau dovadă de brutalitate sunt puţini, ei pot distruge complet rostul vocii publice".

  Custodele Coroanei demonstrează ce înseamnă o atitudine de șef de stat, caracterizată nu doar prin neutralitate, ci și printr-o garantare a medierii, a înțelegerii naționale, nu a acutizării unor conflicte.

  "Doresc tuturor celor afectaţi de violenţele din 10 august, de oricare parte a baricadei s-au aflat, însănătoşire grabnică. Deplâng suferinţa tuturor celor care au fost brutalizaţi în aceste zile. Singura cale acceptabilă este ca manifestanţii şi forţele de ordine să se respecte unii pe alţii".

  M.S. Margareta atrage atenția asupra momentelor în care unitatea românilor a „uimit întregul continent" — și consideră că atunci se vedea clar viitorul European al țării.

  "Când românii l-au condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, felul în care sutele de mii de oameni s-au comportat unii cu alţii, în acele zile, a uimit întregul continent. Nu numai prin iubirea care se simţea în aer, ci şi pentru că ei proiectau viitorul european al României, energic, echilibrat, responsabil şi unit într-o lume plină de egoism şi de gesturi nedemne".

  Majestatea Sa trasmite, în finalul mesajului un îndemn responsabil la dialog civic pentru un viitor mai bun, respectat în întreaga lume.

  "Prin dialog civic, cu idealismul tinerilor români şi cu energia şi resursele diasporei, cu dragostea tuturor românilor faţă de ţara noastră putem să ne clădim un viitor mai bun pentru familiile noastre şi să impune respectul Europei pentru naţiunea noastră. Așa să ne ajute Dumnezeu!".

  Un singur comentariu se impune: câtă diferență între acest mesaj de adevărat om de stat, față de părtinirea incitatoare, declarațiile tendențioase și jignitoare ale actualei conduceri a republicii.

  Тема:
  Acțiunea de protest pe 10 august la București (62)

  Tematic

  A fost un „protest al diasporei” sau nu? Cum au manipulat rețelele de socializare și presa
  Celebru șef de serviciu, dezvăluire gravă: "Iată cine a fost în spatele mitingului"
  De fapt, câți bani a costat mitingul - și cum a schimbat istoria României
  Mitingul Diasporei „România, trezește-te!”
  Tagurile:
  mitingul din 10 august, poziție, Casa Regală a României, Majestatea Sa Custodele Coroanei Române, Margareta, România


  Știrile Zilei