18:35 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  126482

  Recep Tayyip Erdogan: "Americanii nu ezită să utilizeze economia ca pe o armă, vom aplica un boicot împotriva produselor electronice americane"

  BUCUREȘTI, 14 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ar putea lua o decizie istorică, de "a-și găsi noi prieteni și aliați", în condițiile unor tensiuni tot mai mari cu Washington-ul.

  Sistem antiaerian și antirachetă din dotarea armatei ruse
  © Sputnik / Владимир Федоренко

  În context, analiștii internaționali vorbesc chiar de o posibilă închidere de către Turcia a bazei NATO de la Incirlîk, capacitate militară nord atlantică extreme de impotantă, având și componentă nucleară.

  Diferendele turco-americane sunt din ce în ce mai puternice, iar la finele săptămânii trecute, președintele turc a acuzat SUA de boicotarea economiei Turciei. După cum se știe, moneda turcă a trecut printr-o cădere puternică în raport cu dolarul.

  "Americanii nu ezită să utilizeze economia ca pe o armă", a declarat Erdogan care consideră că în SUA s-a organizat un veritabil complot politic potrivit sa.

  În urma încarcerării unui pastor american, Andrew Brunson, acuzat de Ankara de legături și activitate în favoarea grupului Fetulah Gulen și a PKK, SUA au decis sancțiuni împotriva Turciei, cu referire la doi miniștri ai cabinetului turc.

  S-a procedat și la dublarea tarifelor la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia, o altă lovitură economică.

  În aceste condiții, acum câteva ore, președintele Erdogan a declarat că Turcia "va boicota aparatele electronice americane", cu referire directă la vârful comercial al SUA, colosul Apple.

  "Vom aplica un boicot împotriva produselor electronice americane. Ei au iPhone, dar există şi Samsung pe de altă parte, deasemenea avem și Vestelul nostru", a spus în continuare Erdogan, referindu-se la o marcă electronică autohtonă.

  Tot astăzi, președintele Erdogan și-a asigurat cetățenii că economia "merge ceas, slavă lui Allah!".

  De precizat că Turcia a dezvoltat relații de cooperare pe multe planuri cu Rusia, accelerate în ultmul an, dar și pe plan investițional cu China.

  În același timp, în condițiile în care s-ar transpune în realitate amenințare cu privire la închiderea bazei de la Incirlîk, este de anticipat o extindere a prezenței americane — inclusiv baze militare noi — în România. Ce înseamnă asta?

  În primul rând, o "securizare" informativă, dar mai ales politică a României, pentru a se evita surprize precum cea din Turcia lui Erdogan.

  De menționat că informațiile Euractiv, contrazise la vremea respectivă (2016), vorbeau de mutarea rachetelor nucleare din Turcia în România.

  Tematic

  Serghei Lavrov s-a întâlnit cu ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu
  Expert: de ce Turcia vrea în BRICS
  Turcia nu se va alătura sancțiunilor SUA împotriva Iranului
  „Vom determina viitorul umanității”. Se vrea Turcia un nou Imperiu Otoman?
  Tagurile:
  produse electronice, boicot, diferend, declarație, Recep Tayipp Erdogan, SUA, Turcia

  Știrile Zilei