09:44 17 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.85
 • USD17.69
 • RUB0.28
 • RON4.20
 • UAH0.68
  Mihai Fifior

  Pericol maxim, Mihai Fifor a dat alarma: rușii au ocupat Moscova!

  © Photo: Facebook / Mihai Fifior
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  1298134

  De ce credeți că SUA au insistat ca țările NATO să nu aibă militari în fruntea Armatei, ci politruci? În schimb, ei au un general super-experimentat, precum James Mattis?

  BUCUREȘTI, 15 aug — Sputnik, Dragoș Dumitiriu. De multe ori am citit că "propaganda Moscovei" crează panică, neîncredere în instituțiile românești și europene, mă rog și alte chestii din astea. Sigur, ridicolul e total, fiindcă nimeni nu atacă mai tare tot ce în România decât… presa română. TOT ce este românesc e trecut prin mocirlă și tocat mărunt, de la politică la Biserică, de la Președinte la orice român care scoate capul. Dar asta e altă problemă.

  Ce te faci când un ministru, care ar trebui să acționeze responsabil și să nu creeze panică — face exact invers? Mai ales când răspunde un domeniu cum este cel al Apărării Naționale?

  Recent, Mihai Fifor vorbea de "rachetele balistice" de la Deveselu, făcând presa și politicienii să explodeze. Reacția oficială rusă a fost o adevărată lecție — au spus că e o problemă internă a României, nu au făcut tapaj, scandal, deși Fifor merita să i se dea peste nas.

  Merita, pentru că Fifor nu a spus o gogomănie maximă atunci, ci puțin mai devreme, când a vorbit de provocările zilnice ale rușilor. Declarațiile lui Fifor au stâtnit uimire și, mai mult ca sigur îngrijorare sau chiar panică în rândul populației. "Ne atacă rușii", și-ar fi spus cei pentru care vorbele unui ministru au greutate.

  "Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei asupra spaţiului aerian şi asupra apelor teritoriale aparţinând României", spunea Fifor, aberând și stârnind panică.

  De fapt, Fifor făcea referire la prezența unor exerciții pe care avioanele NATO staționate în România le fac atunci când avioanele ruse trec prin zona Mării Negre, dar fără a intra în așa zisul "spațiu NATO". Adică nu încalcă cu nimic nici teritoriul, nici spațiul aerian.

  De exemplu, chiar în ziua în care Fifor dădea declarația menționată, două avioane Typhoon britanice s-au ridicat "ca răspuns la prezența unor aeronave ruseşti Su-24 Fencer care operau în apropierea spaţiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre", cum corect se menționează în nota Royal Air Force

  Deci nu au intrat în "spațiul aerian" NATO, ci într-o zonă în care aveau tot dreptul să fie! Așa cum în apele internaționale de pe toate continentele pot ajunge aparate și nave de război alr Rusiei, Chinei sau oricărei țări — în condițiile repspectării tratatelor internaționale.

  Azi, șase bombardiere au făcut un asemenea exercițiu — tot în afara "spațiului NATO", "Poliția aeriene" reprezntată de avioanele britanice ridicându-se ca răspuns, dar tot în spațiul NATO, fără a împiedica deplasarea rușilor în spațiul internațional. Cum din nou correct relatează sursele militare britanice. 

  Dar Fifor și alți panicarzi lasă să se înțeleagă că rușii au intrat cu bombardierele în România! Că dacă nu erau englezii să-I „intercepteze" ne-ar fi atacat chiar de Sfînta Maria! Că ne provoacă zilnic!

  Ah, bietul Fifor, se vede pe fața lui cât îl obosesc rușii cu provocările lor!

  Problema e că Rusia, mai ales baza de la Sevastopol și altele din Crimeea sunt la doi pași. Iar rușii au ieșire la Marea Neagră, au vreo 1000 de aparate de vânătoare în zona europeană, avioane cu care fac exerciții, deci o simplă manevră le aduce pe aproape de România, e ceva firesc. O normalitate.

  Ah, sigur că manevrele uneori mai înseamnă și atinsul liniei "spațiului NATO", dar de aici până la alrmare, e cale lungă! Potențialul ofensiv al aparatului, orientarea către țintă, lipsa comunicației etc. — sunt mai multe etape până să se alarmeze cineva oficial. Deci "erori" mai există, dar niciodată nu s-a dovedit vreo intenție belicoasă, vorbim de cele două superputeri mondiale, nu e loc de prostiile unui ca Fifor!

  Deci, "provocări" sunt doar în mintea lui Fifor — din păcate îi ies și din gură. O explicație ar putea fi justificarea sumelor cheltuite de România pentru înarmare, o alta ar putea fi absurditatea personajului, la fel ca în cazul unui Cristian Diaconescu, Fota, Chifu — dar aici ajungem în zona găinilor care nasc pui vii, teme abordate de cel din urmă pe vremea carierei de jurnalist.

  Aceste "provocări zilnice al rușilor" sunt la fel de absurde precum ai spune că rușii zboară peste Rusia — sau că ocupă Moscova. Dar, nimic nu mai e de mirare din parte NATO, mai ales când au în prelungire personaje precum Mihai Fifor.

  O întrebare de final — oare de ce credeți că SUA au insistat ca țările NATO să nu aibă militari în fruntea Armatei, ci politici (aka politruci)? În schimb ei au un general super experimentat, precum James Mattis? Bibliotecarul de la Caracal "partener strategic" cu Jim "Mad Dog" Mattis, general al Marine Corps, veteran al teatrelor de război! Iar marmota…

  Tematic

  Fifor, reacție pentru oficialul Ambasadei Rusiei - "Aş vrea să închid!". Se cere comisie
  Succes politic internațional al lui Fifor: secretarul Ambasadei Rusiei îi mulțumește!
  Tagurile:
  Pericol rusesc, Mihai Fifor, România


  Știrile Zilei