03:07 16 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.07
 • RUB0.24
 • RON4.03
 • UAH0.63
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Acțiunea de protest pe 10 august la București (62)
  4924181

  Jandarmeria a avut informații despre intenția de a se pătrunde în Guvern, deci existau premisele unei lovituri de stat, prin afectarea gravă a Executivului.

  BUCUREȘTI, 16 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Declarație mai mult decât interesantă a coordonatorului intervenției jandarmeriei din Piața Victoriei, maiorul Laurențiu Cazan. În cadrul unui interviu acordat TVR, Cazan a motivat dispunerea dispozitivului jandarmeriei în zona Guvernului prin "intenția clară" de a se pătrunde în Guvern. Deci, pe baza unor informații.

  "S-au exercitat violențe împotriva noastră nu doar pe o anumită zonă", a declarat maiorul Cazan. "Aveam aproape toate obiectivele în fața Guvernului, intenția era clară de a intra în sediul Guvernului, intenția era clar de a le arăta 'cine suntem'", a precizat Laurențiu Cazan, la TVR.

  Cu alte cuvinte, Jandarmeria a avut informații despre intenția de a se pătrunde în Guvern, deci existau premisele unei lovituri de stat, prin afectarea gravă a funcționării Executivului. Conform declarațiilor majorității protestatarilor se dorea chiar căderea Guvernului.

  Dar, Jandarmeria nu se putea rezuma doar la declarații din presă sau la postările de pe internet. Sau, în baza acestora, coordonatorii apărării obiectivului (din) Piața Victoriei trebuiau să ceară sprijinul celor cu capacități informative. Din MAI sau SRI.

  Ori, din declarația maiorului Cazan rezultă un fapt clar: jandarmeria a primit informații despre o tentativă de pătrundere a elementelor violente în Guvern, deci a unei tentative de lovitură de stat. Ipoteză / acuzație lansată și de Liviu Dragnea, printre alții.

  În acest caz, se pun următoarele întrebări:

  — cine cunoștea și a oferit informațiile despre "tentativă" sau "intenție" Jandarmeriei?

  — cine a fost implicat în această "tentativă"?

  — ce măsuri se iau actualmente împotriva celor implicați?

  — în ce capitol de incriminare se încadrează activitatea și acțiunea acestora, în 10 august și în fazele pregătitoare?

  — implicarea se rezumă la unii participanți la proteste, sau există conexiuni politice și chiar externe, așa cum afirmă/comentează/speculează unii analiști și chiar ofițeri de informații.

  Consider că este chiar obligația autorităților de a nu lăsa lucrurile fără o explicație clară — aceasta fiind și o măsură profilactică, în sensul că ar putea arăta internauților de ce ar trebui să se ferească pe viitor pentru a nu fi folosiți în acțiuni ilegale.

  În același timp, ar fi necesară o Comisie parlamentară de investigare a evenimentelor și mai ales a fenomenului pregătirii și desfășurării și permanentizării unor manifestații neautorizate/ilegale de amploare.

  Lovitură de stat — act de violare a Constituției prin care un grup de persoane preia cu forța puterea într-un stat. (Dex 98)

  Тема:
  Acțiunea de protest pe 10 august la București (62)

  Tematic

  Cine este noul şef interimar al Jandarmeriei Române, născut în Teleorman
  Jandarmeria ar rămâne fără șef - în câteva ore!
  A fost prins huliganul căutat pentru rănirea jandarmeriței și furtul pistolului!
  Dezinformare, în presa românească : "CE a condamnat acțiunile jandarmilor" - VIDEO
  Cazul Jandarmeriței bătute - declarație care schimbă datele problemei!
  București: Doi bărbați au fost reținuți pentru agresarea a doi jandarmi în Piața Victoriei
  Probă făcută publică de jandarmi: Înregistrările violențelor! Video cu secvențe teribile!
  Dezordini de stradă: jandarmii au utilizat gaze lacrimogene și tunurile de apă - VIDEO
  Iohannis a pus procurorii pe jandarmi: se caută vinovați
  Oficial: Cine a dat ordin de intervenție în forță a jandarmilor
  Opinie din US Army despre acțiunile jandarmilor
  Jandarmeria, apel la populaţie – s-au furat arme de foc


  Știrile Zilei