10:14 17 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.85
 • USD17.69
 • RUB0.28
 • RON4.20
 • UAH0.68
  Arest

  Oficialul lui Boc – probleme mari în SUA – trafic cu arme!

  © Facebook / Primaria Municipiului Pitesti
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  22210

  Cristian Vintilă, fost director la Rezervele Statului a fost extrădat de autorităţile americane, ţară în care a fost şi condamnat pentru trafic cu arme.

  BUCUREŞTI, 17 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. În vârstă de 47 de ani, Cristian Vintilă a fost, între anii 2009-2012, Director general al Direcţiei Rezervelor Statului şi inspector la Direcţia de Control Armament. El a fost expulzat din Statele Unite ale Americii.

  Agenţia pentru Imigraţie şi Vămi din SUA(ICE) a anunţat, ieri, că marţi l-au trimis în ţară, menţionând că Vintilă a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru că ar fi acordat sprijin material Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

  ICE precizează, citând documentele instanței, că Vintilă a oferit FARC arme şi servicii financiare „care ar fi fost folosite pentru a ucide cetăţeni americani", informează evz.ro

  În decembrie 2014, fostul oficial al Guvernului Emil Boc a fost arestat de poliţia din Muntenegru pentru că ar fi conspirat cu doi foşti oficiali europeni ca să vândă arme în valoare de 15 milioane de dolari unor agenţi sub acoperire de la agenţia americană de combatere a traficului de droguri DEA. Aceştia pretindeau că sunt rebeli columbieni.

  Cristian Vintilă a fost arestat alături de Virgil Flaviu Georgescu, fost consultant pe probleme de securitate în România, înainte de a deveni cetăţean American și de un fost parlamentar italian, Massimo Romagnoli.

  În actul cu care au obţinut arestarea românilor şi a italianului, procurorii au scris că aceştia „au sprijinit organizaţia teroristă FARC cu servicii, consultanţă şi resurse", care au constat în servicii financiare, consultanţă de specialitate, documente false şi arme.

  „Inculpaţii aveau cunoştinţă că FARC este o organizaţie angajată în acţiuni de terorism", au mai precizat procurorii.

  Virgil Flaviu Georgescu a fost condamnat de un tribunal federal din Manhattan la 10 ani de închisoare pentru conspiraţie în vederea vânzării de arme către gherilele columbiene FARC.

  După ce a fost inculpat de o instanţă din Districtul de Sud din New York, Cristian Vintilă a fost transferat autorităţilor federale americane şi condamnat în februarie anul trecut pentru conspiraţie pentru a ucide funcţionari şi angajaţi ai Statelor Unite, în plus faţă de sprijinirea unei organizaţii teroriste străine.

  Autorităţile din Muntenegru şi agenţia americană de combatere a traficului de droguri DEA (Drug Enforcement Administration) au colaborat cu Poliţia Română la investigarea inculpatului, care a pledat vinovat la aceste acuzaţii.

  El a fost plasat în custodia poliţiei române după ce în luna iunie a trecut în custodia ICE, care, în colaborare cu oficiul de detenţie şi deportare ERO (Enforcement and Removal Operations), l-a îmbarcat într-un zbor comercial spre Bucureşti.

  Cristian Vintilă a avut o ascensiune fulminantă în planul demnităților publice, precizează sursa citată, imediat după ce a absolvit Academia Națională de Informații aparținând SRI. A ajuns director general al Direcției Rezervelor Statului, fiind numit în această funcție de fostul premier Emil Boc.

  Tematic

  Primăria lui Boc execută partidul lui Băsescu pentru câteva mii de lei
  Arde Clujul, cade Boc? "Să nu mă luați de fraier!"
  Guvernul Dăncilă, pe urmele lui Boc: "Bă, stai la coadă!"
  Fostul premier Emil Boc a sfidat autorităţile
  Emil Boc și Elena Udrea - implicați în cazul Belina - Dragnea
  Tudose l-a susținut pe Emil Boc!
  Tagurile:
  SRI, expulzat, FARC, Emil Boc, Cristian Vintilă, românia, SUA


  Știrile Zilei