15:56 17 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.60
 • USD17.75
 • RUB0.28
 • RON4.14
 • UAH0.72
  Klaus Iohannis

  Iohannis recidivează: declarație gravă despre Ierusalim, dar și omisiune majoră

  © REUTERS / Eric Vidal
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  147392

  Klaus Iohannis recidivează prin desconsiderarea nepermisă a discuțiilor cu oficialii israelieni de prin rang - președintele și premierul Israelului

  BUCUREȘTI, 28 aug — Dragoș Dumitriu. Stabilitatea și predictibilitatea politicii externe sunt esențiale pentru credibilitatea noastră, ca actor extern, a declarat Klaus Iohannis la întâlnirea anuală cu șefi de misiuni diplomatice și consulare ai României.

  Sub forma unui principiu general de lucru, președintele a lansat un atac mai mult decât străveziu la Guvern.

  "În politica externă a României nu este loc pentru experimente discutabile în nume personal, pentru amatorism, pentru gafe diplomatice, pentru că toate acestea sunt foarte păguboase pentru interesele și obiectivele noastre naționale de politică externă", a declarat Iohannis.

  Câteva minute mai târziu, Iohannis a pus degetul pe rănă — situația Ierusalimului.

  "Toate celelalte linii mari de acțiune, menționate și în anii trecuți, rămân valabile, dacă vorbim, de exemplu, despre Balcanii de Vest, Caucazul de Sud sau despre Asia Centrală și Orientul Mijlociu, unde pozițiile noastre privind Procesul de Pace rămân neschimbate, inclusiv în ceea ce privește statutul Ierusalimului, sau despre Asia, America Latină și Africa.

  În politica externă a României nu este loc decât pentru responsabilitate, subliniază Iohannis.

  Da, este adevărat că statutul Ierusalimului este o chestiune care ține atât de Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în concordanță cu deciziile ONU, cât și de "responsabilitatea politică", în acest sens poziția președintelui fiind de apreciat — iar declarația, în toată gravitatea sa, e binevenită.

  Dar, Iohannis recidivează prin desconsiderarea nepermisă a discuțiilor cu oficialii israelieni de prin rang — președintele și premierul Israelului — pe care în primă fază le-a asociat cu „înțelegerile lui Dragnea cu niște evrei" — iar acum face referire la „experimente discutabile în nume personal, amatorism, gafe diplomatice".

  Referirea este evidentă, în condițiile în condițiile în care pentru restul chestiunilor — UE, NATO, SUA — nu s-au înregistrat diferende care să poate fi caracterizate în felul citat mai sus.

  Cu alte cuvinte, Iohannis introduce războiul personal cu Dragnea în spinoasa problemă a Ierusalimului, o abordare care poate afecta relația cu însuși Israelul, stat extrem de sensibil la nuanțe — sau la formulări aluzive precum cea de mai sus.

  Pe de altă parte, la întâlnire, Iohannis a omis o chestiune fundamentală — faptul că sunt legații românești fără șef, inclusive cea din Israel. Sigur, în multe situații e vina Guvernului, dar în cazul Israelului, e vina lui Iohannis.

  Închei cu imaginea paginii de internet a MAE la capitolul "Ambasadorul României în Israel". Îi place oare domnului Iohannis?

  Pagina de net a Ambasadorului României în Israel
  Pagina de net a Ambasadorului României în Israel

  Tematic

  Ambasada Israelului sporește misterul - de ce nu mai vine Netanyahu în România
  Meciul ambasadei din Israel - ce vor românii? Sondaj uimitor, lovitură pentru autor!
  "Vizita", explicată de Ambasadorul israelian: iată de ce merge Dragnea în Israel
  Tagurile:
  deschidere ambasadă, Politica externă, Klaus Iohannis, Israel, România


  Știrile Zilei