21:39 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Klaus Iohannis

  Iohannis iese la atac: „Guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană"

  © Photo: Facebook / Klaus Iohannis
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Pesta porcină în România (67)
  80502

  Preşedintele a solicitat Executivului să adopte de urgenţă măsurile pentru a opri creşterea numărului focarelor de PPA.

  BUCUREŞTI, 29 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Situaţia tot mai gravă generată de prezenţa agresivă a virusului pestei porcin africane în România, precum şi măsurile luate pentru stoparea acestuia, însemnând eutanasierea a zeci de mii de porci, au determinat Administraţia Prezidenţială să iasă public cu o reacţie.

  Numai că, dincolo de problema stringentă a virusului, în comunicat şi-a făcut loc bătălia politică dintre Klaus Iohannis şi Guvernul PSD, acuzat că „i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului".

  „Starea de fapt actuală arată că Guvernul este incapabil să gestioneze situația pestei porcine africane, care are consecințe foarte grave pentru economia românească", se precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, unde se adaugă, de asemenea, că la fel de grav este și faptul că autoritățile responsabile nu au informat producătorii și populația, la timp și eficient, cu privire la riscurile majore ale răspândirii virusului PPA.

  Mai mult, potrivit comunicatului, tot Guvernarea PSD este vinovată şi pentru faptul că a pierdut timpul în lupta cu Justiţia, în loc sa se ia la trântă cu pesta porcină africană.

  „Prinsă în lupta cu Justiţia, pentru a obţine subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent", se mai arată în documentul citat.

  Şi aceasta pentru că, în anul 2016, Guvernul a stabilit, prin Hotărâre de Guvern, măsurile necesare în vederea combaterii şi prevenirii PPA, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea şi modernizarea sistemului de ecarisaj necesar în astfel de condiţii.

  Preşedintele susţine, însă, că în acest an, autorităţile au fost luate pe nepregătite şi nici nu au asigurat acurateţea datelor în ceea ce priveşte evidenţa şi trasabilitatea animalelor.

  Klaus Iohannis solicită aplicarea tuturor normelor şi măsurilor de prevenţie care se impun în astfel de situații, inclusiv asigurarea corespunzătoare a barierelor de biosecuritate care să limiteze răspândirea focarelor şi susţine că deficiențele pe această linie au contribuit la extinderea cu rapiditate a epidemiei, în afara controlului autorităților responsabile, cu efecte devastatoare asupra crescătorilor de porcine, dar și asupra populației pentru care creșterea porcilor reprezintă un mijloc de subzistență.

  Președintele României spune că atât Guvernul, cât şi autorităţile competente sunt datoare să explice cum este posibil ca, în toată această perioadă, să nu fie luate măsurile adecvate pentru izolarea și menținerea sub control a focarelor existente.

  În opinia sa, Guvernul va trebui să mai dea explicaţii şi pentru adoptarea măsurii de eliminare, din primăvara anului în curs, a inspecțiilor sanitare obligatorii în gospodării în condițiile în care Executivul era pe deplin conștient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017.

  Preşedintele mai susţine că trebuie să existe sancţiuni, în sensul că persoanele care au gestionat într-un mod complet defectuos această criză vor trebui să îşi asume responsabilitatea stării de fapt.

  Тема:
  Pesta porcină în România (67)

  Tematic

  Este oficial! Cât de gravă este situaţia în România din cauza pestei porcine!
  Verdict dur: "O țară în carantină, cu porci bolnavi de pestă și oameni bolnavi de ură!"
  Extrem! „Trebuie luaţi urgent toţi porcii din gospodării, altfel nu va scăpa nici un porc"
  Apocalipsa porcilor a început - 140.000 de animale vor fi sacrificate doar la o fermă
  Pesta porcină dă idei hoţilor - au apărut falşii veterinari care fură animalele
  Au fost uciși 120.000 de porci. Harta județelor lovite de virusul PPA
  E deja panică. "Bioterorism, vor muri 500.000 de porci, prețurile explodează"
  Măcelul porcilor continuă. Fermierii au avut dreptate, România va fi "terminată"
  Pesta porcină lovește din nou. Acum, la berbeci
  Tagurile:
  Pesta porcină, Atac, PSD, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei