02:58 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  3369162

  "Ăștia sunt reformații care vin din urmă să repare demențele actuale? Când se văd puși să dea explicații, dau din colț în colț toți, ca șobolanii... că tot e la modă"

  BUCUREȘTI, 31 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Scrisoarea adresată ministrului Tudorel Toader, prin care 210 de magistrați își exprimă susținerea față de procurorul general, Augustin Lazăr, a provocat multe reacții — fiecare tabără ripostând vehement.

  Pe scurt, cei 181 de procurori și judecători, alături de 29 de auditori de justiție îi cer ministrului Justiției îi adesează "oficial invitația de a purta un dialog juridic constructiv cu ei, recomandându-se ca "persoane de bună-credință și cu solide cunoștințe juridice", de aici speranța că dialogul poate duce la "soluția optimă pentru un sistem judiciar în slujba cetățenilor".
  .
  "Judecătorii și procurorii semnatari subliniază că afirmațiile privitoare la sistemul judiciar, emise de Ministrul Justiției, pot aduce prejudicii societății în general, atât pe plan intern, cât și la nivel internațional", se afirmă în scrisoare.

  Cu ironie evidentă, semnatarii scrisorii îl asigură pe ministru că îi respectă "libertatea de exprimare, concretizată în opiniile exprimate în declarațiile de presă și în postările pe contul de Facebook", însă, spun magistrații, "acestea au neajunsul de a fi unilaterale, astfel ca nu reprezintă un dialog constructiv cu sistemul judiciar".

  În afară de aceasta semnatarii folosesc retorica lui Augustin Lazăr cu privire la "presiunile constante, exercitate în ultimul an de mass-media și de reprezentanți ai formațiunilor politice", și reafirmă "angajamentul de a ne exercita funcția în condițiile legii și sperăm într-un climat socio-politic care să permită atingerea scopului actului de justiție: aflarea adevărului și protejarea drepturilor cetățenilor".

  Reacția apreciatei juriste Ingrid Mocanu este dură, ea vizând referirile la magistrații semnatari — și cere tuturor celor aflați acum pe rolul instanțelor să reacționeze dacă magistrații cu care au de-a face sunt pe lista semnatarilor.

  "Rog toți clienții mei (și ai tuturor avocaților) să verifice dacă judecătorul/procurorul lor se află pe lista semnatarilor, pentru a putea începe (eu și colegii mei) procedurile judiciare: recuzări, sesizări disciplinare, plângeri, și alte chestii care reprezintă "exercitare abuzivă" a drepturilor noastre", scrie Ingrid Mocanu.

  Fără a-i menționa numele, Ingrid Mocanu face și o evidentă referire la procurorul general, dar și la poziția acestuia în schema justiției.

  "Numai și pentru această mizerie merită să fie dat afară… în stradă, nu din marea și inutila sa funcție!", consideră Ingrid Mocanu.

  De asemenea, cunoscuta juristă se răfuiește și cu auditorii, mai vechii săi clienți din propriile dosare. "Auditorii de justiție trebuie dați afară de urgență de la INM…".

  "Doamna Rotaru, puțină acțiune nu v-ar strica… știm că sunteți un judecător obiectiv!", îi transmite Ingrid Mocanu directorului Institutului Național al Magistraturii. "Ăștia sunt reformații care vin din urmă să repare demențele actuale?", o întreabă temperamentala juristă pe Cristina Rotaru.

  În final, Ingrid Mocanu le mai aruncă în față semnatarilor o "constatare": „Când se văd puși să dea explicații, dau din colț în colț toți, ca șobolanii… că tot e la modă", scrie Ingird Mocanu în finalul postării sale de pe Facebook. 

  Tematic

  Savaliuc îl face praf pe Procurorul general: "E finalul, va ieși urât -iată ce a făcut..."
  Sârbii i-au făcut praf pe procurorii DNA, Ghiță dă un mesaj ciudat - cu adresă!
  Tudorel Toader cere anchetarea unui procuror ”vedetă” în ultimele zile - Urgent!
  Tagurile:
  reacție, 210 magistrați, scrisoare, Augustin Lazăr, Tudorel Toader, Ingrid Mocanu, România

  Știrile Zilei