03:33 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  5739200

  ”Ca să fim convingători şi tranşanţi în faţa opiniei publice, cred că e obligatoriu şi de bun simţ să cerem asta - pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere”

  Stock Exchange
  © Sputnik / Vladimir Astapkovich
  BUCUREȘTI, 4 sep — Sputnik, Evan Răutu. "Din ce s-a discutat în cadrul CSAT pe bugetul fiecărei structuri membre (a CSAT), opinia celor prezenţi diferă total faţă de concluzia pe care domnul preşedinte a exprimat-o în public", a declarat ministrul Finanțelor Eugen Ovidiu Teodorovici.

  În aceste condiții, singura cale pentru a tranșa o situație de cuvânt contra cuvânt este desecretizarea stenogramei CSAT — și aceasta a și fost reacția lui Teorodorovici.

  "Ca să fim convingători şi tranşanţi în faţa opiniei publice, cred că este obligatoriu şi de bun simţ să cerem desecretizarea stenogramei din CSAT pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere pentru fiecare structură membră CSAT în parte", a spus Teodorovici, care a adăugat că acesta ar fi un demers normal şi "de transparenţă faţă de cetăţeanul român".

  Ministrul Finanțelor a explicat și în ce constă pericolul rectificării bugetare.

  "La nivel local avem proiecte foarte multe de investiții care sunt în curs de derulare și care pot să întâmpine dificultăți — drumuri județene, comunale, străzi, alimentare cu apă, școli și alte astfel de proiecte", a spus Teodorovici.

  Pentru combaterea efectelor pestei porcine sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare bugetară "pentru a asigura partea compensațiilor pentru animalele sacrificate astfel încât fiecare om care a avut de suferit să primească totuși o compensație", a adăugat ministrul, punctând și faptul că diverse activități pentru combaterea epizotiei pot avea de suferit.

  Tot în agricultură pot apărea întârzeri în asigurarea finanțării campaniei de toamnă și "a investițiilor în zootehnie pentru sectorul agricol", a explicat minstrul.

  "În domeniul sănătății, faptul că nu se produce rectificarea bugetară, se pot produce efecte neplăcute și poate pune chiar în pericol accesul la tratament al pacienților, asigurarea rezervelor de sânge și așa insuficiente și necesare în unitățiile sanitare pentru realizarea transfuziilor, precum și trimiterea la tratament în străinătate pentru pacienții care nu pot fi tratați în România",  a mai spus Teodorovici.

  În concluzie, atitudinea președintelui poate provoca mai neajunsuri — de aceea ministrul Teodorovici propune unica soluție de ieșire din impas — publicarea stenogramelor. Singura soluție în fața căreia nici președintele, nici Guvernul nu mai poate folosi interpretări.

  Tagurile:
  ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, Klaus Iohannis, România

  Știrile Zilei