03:20 19 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.68
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, consultări

  Știrea dimineții - PSD trece peste Iohannis, premieră în România

  © Photo: Președintele României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  1551131

  În urma mai multor opinii exprimate, Liviu Dragnea a luat decizia politică - mai precis a decis să fie găsită o soluţie pentru a fi făcută rectificarea bugetară.

  BUCUREȘTI, 5 sep — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Azi noapte, o adevărată bombă a explodat: în fața atitudinii Președintelui Iohannis de a suspenda ședința CSAT pentru a NU accepta formula dată de Guvern rectificării bugetare, liderii PSD au decis ca demersul financiar să continue fără avizul CSAT.

  Faptul este o premieră, dar nu este ilegal, consideră ministrul Eugen Teodorovici, susținut și de opinia unui jurist de marcă, Victor Alistar, membru CSM.

  "Orice întârziere a rectificării bugetare poate crea efecte negative", a spus Teodorovici. "Parte de salarii, în septembrie, rămâne neacoperită pentru entităţi la nivel public. Dacă se mentine blocajul, parte de investiţii poate să aibă de suferit şi cu blocaje în derularea de proiecte publice".

  Chiar și intervenția urgentă în cazul epizootiei africane e pusă în pericol: "Sunt prevăzute în rectificarea bugetului pentru compensaţii în cazul animale sacrificate", a precizat ministrul Finanţelor Publice.

  La rândul său, Victor Alistar consideră că în măsura în care Guvernul poate demonstra că instituțiile de siguranță afectate de rectificare au avut corespondență scrisă cu Ministerul Finanțelor, "deci nu s-au aflat în imposibilitatea din regulamentul CSAT de a putea emite un punct de vedere asupra documentelor din mapă și în condițiile în care se constată că a fost cvorum — s-ar putea să nu poată fi culpa procedurală a Guvernului".

  "Dacă instituțiile pot invoca faptul că nu este culpa lor și președintele sau cine conduce CSAT nu poate să invoce propria culpă administrativă, atunci teoretic nu are cenzurate atribuțiile de a adopta", a spus Alistar în emisiunea "Punctul de întâlnire".

  În urma mai multor opinii exprimate, Liviu Dragnea a luat decizia politică — mai precis a decis să fie găsită o soluţie pentru a fi făcută rectificarea bugetară.

  Decizia — în premieră — a trecerii rectificării bugetare peste avizul CSAT ar urma să fie oficializată azi, într-o ședință de guvern care, spun mai multe surse, va fi anunțată în curând.

  Tematic

  Liderii PSD ar decide astăzi la CExN dacă merg la "poarta lui Iohannis" - "fierbere mare"
  Iohannis iese la atac: „Guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană"
  Atac pe toate fronturile la Iohannis - PSD pregătește o lovitură bine țintită
  Tagurile:
  rectificarea bugetară, Guvern, CSAT, PSD, Victor Alistar, Eugen Teodorovici, Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, România


  Știrile Zilei