08:14 15 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Tudorel Toader

  Știrea dimineții: Ziua lui Tudorel Toader - a început în forță chiar din timpul nopții

  © Photo : Guvernul României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  265451

  Este ziua în care Tudorel Toader are un rol esențial și, ca de obicei, ministrul Justiției vine cu argumente imbatabile, fără drept de apel.

  BUCUREȘTI, 6 sept — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Să nu se înțeleagă că e ziua sa de naștere sau vreo onomastică. Este ziua în care Tudorel Toader are un rol esențial. În primul rând, va reprezenta guvernul, alături de Eugen Teodorovici la discuțiile aprinse de la Palatul Cotroceni, în care cei doi apreciați miniștri vor înfrunta "mânia" lui Klaus Iohannis — anunțată prin declarația furtunoasă de ieri.

  Ceva mai tîrziu, la ora 13, Tudorel Toader va face marele anunț — desemnarea noului procuror șef al DNA. Iar din datele "pe surse", de data aceast nu va mai fi o respingere integrală a candidaților, ci ministrul va trimite către CSM cel puțin o propunere.

  De aceea, ziua de azi poate fi considerată "Ziua lui Tudorel Toader". De fapt, Toader a început în forță chiar în timpul nopții, când ministrul a ieșit la rampă cu două "simple precizări" sau "simple informări".

  Prima, a anunțat că nu va discuta cu Klaus Iohannis despre candidatul desemnat pentru DNA, ci va păstra riguros ora anunțată — 13, iar comunicarea se va face prin site-ul just.ro.

  A doua "Simplă informare" este o replică după criticile care i-au fost aduse după modificarea legii care reglementează interimatul la Inspecţia Judiciară (317/2004) printr-o Ordonanţă adoptată ieri în şedinţa de Guvern — fără a exista avizul CSM.

  Ca de obicei, Tudorel Toader vine cu argumente imbatabile. În cazul de față, Toader atrage atenția criticilor săi că însuși Codul de Procedură Penală a fost modificat prin Ordinanță (OUG 6/2016) de către Guvernul Cioloş — prună fără să aibă avizul CSM!

  "OUG nr.6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, a fost adoptată fără avizul consultativ din partea CSM", scrir Toader, care precizează că "Întreaga procedură de avizare și adoptare a durat trei zile!"

  Și ministrul Justiției arată exact programul modificării "în trei zile" a uneia dintre cel mai importante legislații:

  Astfel, pe 09.03.2016 "Ministerul Justiției transmite proiectul de OUG, spre avizare, către S.R.I. și C.S.A.T., iar pentru consultare interinstituțională la I.C.C.J. ", scie ministrul.

  "Totodată, proiectul a fost trimis și Departamentului pentru relația cu Parlamentul, pentru avizul de oportunitate", precizează ministrul, care amintește că la aceeași dată, "MJ transmite proiectul către C.S.M., spre avizare, iar către Secretariatul General al Guvernului, pentru a fi înscris pe ordinea de zi".

  Pe 10.03.2016 Ministerul Justiției primește de la CSM "o adresă prin care este informat asupra faptului că a fost înaintat către Plenul CSM propunerea de aviz favorabil al proiectului, de către Comisia nr. 1 a C.S.M. — Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia ți creșterea performanței judiciare".

  Pe 11.03.2016 Ministerul Justiției transmite proiectul "către M.A.I., M.F.P. și Ministerul Muncii spre a fi semnat în calitate de avizatori", în aceeași zi CSAT avizează favorabil proiectul de OUG și peste cîteva ore "Guvernul adoptă OUG nr. 6/2016"

  Ei bine, precizează Toader, abia pe 24. 03.2016, deci la două săptămâni după emiterea OUG, "se primește de la CSM. avizul favorabil asupra proiectului de ordonanță de urgență".

  O postare care arată, fără drept de apel, despre ce este vorba în privința modului de lucru pe care ministrul Toader îl poate justifica… punct cu punct, oră de oră!

  Tematic

  Tudorel Toader - în clar, despre demisia de la Minister
  Toader a mai parcurs o etapă cheie – iată ce alegere are în locul Laurei Kovesi
  Tudorel Toader cere anchetarea unui procuror ”vedetă” în ultimele zile - Urgent!
  Tagurile:
  declarații, program, Inspecţia Judiciară, DNA, Tudorel Toader, Klaus Iohannis, România


  Știrile Zilei