03:11 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  525 0 0

  Se cere anchetă în cazul postărilor de pe Facebook ale consilierului premierului Viorica Dăncilă, după ce acesta a publicat fişa medicală a unui marcant membru #rezist.

  BUCUREŞTI, 7 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Gestul lui Darius Vâlcov continuă să fie dezaprobat. După ce presa şi politicienii i-au cerut demisa ca urmare a postării fişei medicale a protestatarului, acum, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) a reacţionat, considerând că, prin acest gest al consilierului premierului Viorica Dăncilă, s-a produs o gravă abatere nu doar din punct de vedere legal, ci şi etic şi cere anchetarea şi tragerea la răspundere a celor implicaţi.

  Postare Darius Vâlcov
  Postare Darius Vâlcov

  ARPP, în calitate de asociaţie profesională naţională a medicilor psihiatri „protestează cu fermitate împotriva unui asemenea tip de atitudine din partea unui consilier al primului-ministru", motiv pentru care solicită public autorităţilor competente anchetarea conjuncturii în care documentaţia medicală a ajuns în posesia persoanelor neautorizate, dar şi tragerea la răspundere a celor implicaţi.

  Asociaţia precizează că protecţia datelor cu caracter personal este un drept fundamental, consacrat prin Tratatul de la Lisabona, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care prevede că orice persoană are dreptul la protecţia datelor cu caracter personal care o privesc, notează agerpres.ro

  Mai exact, pacientul cu tulburări psihice are dreptul să fie respectat ca orice om, fără discriminare. Astfel, Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 actualizată, art. 16 prevede că persoana care este evaluată din punct de vedere al sănătăţii mintale are dreptul la confidenţialitatea informaţiilor.

  ARPP susţine că ultilizarea în mod dispreţuitor a apelativului de „sandilău" de către Vâlcov reprezintă o încălcare flagrantă a legislaţiei în vigoare. Totodată, semnifică şi o afirmaţie profund stigmatizantă şi care are reperusiuni multidimensionale, „aruncând o anatemă asupra tuturor pacienţilor cu suferinţe psihice, care au nevoie de protecţia şi respectul cuvenit din partea statului român".

  Menţionăm că Darius Vâlcov a postat pe Facebook fişa medicală a protestatarului din Piaţa Victoriei eliberată în data de 19-06.2006, din care ar rezulta că acesta are probleme psihice.

  Tematic

  Știrea nopții: Cunoscut jurnalist, încăierare cu bătăușul Sandi #REZIST
  Paul Wagner, așa zisul jurnalist german, e susținător al #Rezist şi al lui Soros
  Tagurile:
  reactie, postare, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, Darius Vâlcov, România

  Știrile Zilei