11:20 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Adina Florea

  Declarații explozive ale "noii Kovesi", schimbă tot în bătălia DNA!

  © Photo: EVZ
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  57570

  "Marii corupţi există în toate domeniile, nu trebuie să ne cantonăm în a trimite în judecată miniştri, prim-miniştri şi să ajungem până la preşedintele statului"

  BUCUREȘTI, 10 sept — Sputnik, Evan Răutu. Interviu fulminant acordat în acest weekend de procuroarea Adina Florea. Practic, Florea dă peste cap toate concepțiile controversate pe care Kovesi le-a folosit în activitatea DNA. Iată câteva fragmente din interviul amplu publocat de cotidianul "Adevărul".

  "În ultima vreme, interceptările au devenit o regină a probelor", spune Florea, care completează imdeiat "Eu nu sunt adepta interceptărilor, indiferent de natura infracţiunilor cercetate. Ele, indiferent de ce s-ar spune, sunt încărcate de o doză de subiectivism. (…) Or, un mijloc de probă documentar are o valoare probatorie mult mai mare decât o convorbire telefonică”.

  Florea admite și că numărul de achitări, "din nefericire, este în creştere, dar vorbim şi de dosare cu loturi mari de achitaţi de către instanţele de judecată".

  "Eu cred că trebuie făcută o analiză foarte serioasă a acestor achitări şi văzut care sunt cauzele care au dus la aceste soluţii de achitare", declară Adina Florea.

  "Cauzele rezidă în modul în care a fost formulat materialul probator. (…) În primul rând, este vorba de asumarea răspunderii, pentru că cel care semnează actul de trimitere în judecată nu este poliţistul, este procurorul şi trebuie să fie responsabil pentru ce semnează.

  Iar bomba din interviu, cu implicații uriașe este "Credeţi că au fost dosare comandate la DNA?"

  "Da", răspunde ferm Adina Florea, care precizează că "Am şi scris în cadrul proiectului de management că s-au prioritizat anumite anchete, ceea ce a dus la crearea unui scenariu privind realizarea unor vendete". Cel puţin în spaţiul public aşa s-a văzut, a completat Florea.

  În privința anchetelor privind marea corupție și raportările privind numărul demnitarilor trimiși în instanță, Florea are o altă opinie interesantă.

  "Marii corupţi există în toate domeniile şi în toate palierele, nu cred că trebuie să ne cantonăm în a trimite în judecată miniştri, prim-miniştri şi să ajungem până la preşedintele statului", declară Florea. "Eu cred că sintagma «marii corupţi» nu trebuie să o legăm de calităţi politice sau de altă natură. Trebuie să o privim în sensul său strict: aceea de persoană care prin activităţi de corupţie la nivel înalt ajunge să dirijeze şi să controleze un anumit segment de activitate şi aşa ajunge să îşi aloce foloase necuvenite consistente".

  Asta e un fel de mafia, constată jurnalistul de la "Adevărul" — "Păi aşa şi e", replică sec procuroarea Florea.

  Adina Florea mai lămurește un aspect controversat — a semnat "memoriul magistraţilor" contra Legilor Justiţiei propuse de Tudorel Toader?

  "Eu nu am semnat nimic", răspunde clar Florea. "Dacă numele meu apare acolo, apare într-un context general. Nici nu am adoptat vreo atitudine tranşantă de a fi sau nu de acord. Eu nu m-am situat în nicio tabără"

  Dar, întreabă jurnalistul, "sunteţi pro sau contra modificărilor Legilor Justiţiei?" Eu nu am nimic împotriva modificărilor Legilor Justiţiei care nu au legătură cu codurile, răspunde procuroarea.

  "În primul rând, s-a înfiinţat această secţie pentru săvârşirea infracţiunilor din Justiţie şi această secţie va prelua tot ceea ce înseamnă infracţiuni săvârşite de magistraţi, iar interviurile pentru accederea la DNA se vor face după o procedură laborioasă în faţa secţiei pentru procurori", spune Adina Florea, care conchide "Prin urmare e un plus de responsabilitate, de rigoare".

  Deci, un interviu din care rezultă o concepție cu totul diferită de cea utilizată de DNA sub Laura Kovesi! Proba, înaintea interceptărilor, responsabilizarea procurorilor, acțiuni anti-mafia, nu cifre de plan la arestări de demnitari. Asta e pe scurt posibila nouă formulă a DNA, pe care o găsiți mai în detaliu citind interesantul interviu integral. 

  Tematic

  Savaliuc și Ciutacu – declarații incendiare despre procuroarea propusă la șefia DNA
  Înalt oficial român, reclamat la DNA pentru dare de mită şi trafic de influenţă!
  Astăzi şi mâine - zile decisive pentru desemnarea noului şef DNA!
  Tagurile:
  concepție activitate, marea corupție, dosare comandate, interceptări, DNA, Adina Florea, România


  Știrile Zilei