13:23 24 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.66
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.11
 • UAH0.73
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  111860

  „Au stârnit o serie de întrebări şi anumite îngrijorări, nu suntem comisia de supraveghere a activităţilor SRI care are obligaţia menţinerii secrete a acestor discuţii"

  BUCUREȘTI, 12 sept — Sputnik, Evan Răutu. Premieră în politica românească: astăzi, cu începere de la ora 13, Comisia de politică externă a Senatului țl va audia pe ambasadorul României la Washinton, George Maior, considerat mult timp "șeful Statului paralel".

  Fostul director al SRI nu va fi audiat însă pentru "protocoalele" cu Justiția, ci pentru un demers care a contrariat opinia publică și lumea politico-diplomatică: declaraţii publice din ultima perioadă, mai ales reacția după scrisoarea celebrului avocat și om politic american Rudolph Giuliani.

  "Comisia de politică externă a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul României la Washington, domnul Maior George, să se prezinte în faţa comisiei pentru a da o serie de explicaţii, pentru a ne oferi, poate, un tablou mai larg în legatură cu activitatea domniei sale ca ambasador, în legătură cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme, care au stârnit o serie de întrebări şi, probabil, mai mult de atât, şi anumite îngrijorări şi nemulţumiri, pentru că ele pot să afecteze în mod serios relaţia, Parteneriatul Strategic între SUA şi România", scrie Tăriceanu pe Facebook.

  Președintele Senatului a anunțat că discuțiile din Comisie vor fi făcute publice — „Noi nu suntem comisia de supraveghere a activităţilor SRI, care are obligaţia menţinerii secrete a acestor discuţii", a declarat Tăriceanu, care a subliniat că "Noi îl invităm pe domnul Maior în calitate de ambasador, şi nu de fost şef al SRI".

  "Sigur că este o premieră această ipostază inedită care va avea loc, în care Comisia de politică externă a hotărât să se pună, pentru că, din păcate, în perioada aceasta modernă a parlamentarismului, după 1990, unele comisii au făcut de multe ori o activitate superficială, nu şi-au luat în serios rolul de control al Executivului", scrie Tăriceanu pe Facebook. 

  Ambasadorii ţării noastre în străinatate sunt trimişii Executivului şi atunci sigur că este normal ca Parlamentul să se implice, să-şi exercite acest rol pe care Constituţia i-l dă, a conchis Tăriceanu.

  Totuși, unele surse afirmă că este posibil ca în cadrul discuțiilor, George Maior să fie întrebat și de existența unor "protocoale" între MAE și SRI, fapt care ar putea declanșa un alt val de comentarii.

  Tematic

  Tăriceanu dă iar lovitura - anunț care șochează și are o țintă clară
  Tăriceanu recunoaște: "Iată ce aș opri ca președinte al României"
  Tăriceanu, dezmințire ciudată - sau avertisment mascat...
  Tăriceanu, atitudine de onoare în cazul Dragnea
  Scandalul momentului: George Maior, implicat din toate direcțiile - poze șoc!
  Dublu atac la George Maior - i se aduc acuzaţii grave, se cere din nou revocarea sa
  „Această declaraţie ar trebui să fie de ajuns pentru rechemarea lui Maior"
  Anunţ şoc al lui Liviu Dragnea - e vizat George Maior, ambasadorul român în SUA
  Tagurile:
  audiere, poziție, Comisia de politică externă a Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, George Maior, România


  Știrile Zilei