04:53 04 August 2020
În direct
 • EUR19.55
 • USD16.67
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  116 0 0

  Fostul ministru al Educaţiei Valentin Popa, care a demisionat joi din funcţie, a declarat că toţi copiii din ţară trebuie să cunoască limba română pentru a avea şansa să trăiască şi să muncească în România.

  BUCUREŞTI, 27 sept — Sputnik, Doina Crainic. Valentin Popa şi-a dat joi demisia motivând că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor. 

  „Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev", a declarat Popa pentru Agerpres.

  Acesta a subliniat că toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în ţară. El a adăugat că, de la Revoluţie, nimeni nu a luat măsuri pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română, iar „prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată". 

  Fostul ministru al Educaţiei şi-a exprimat dezamăgirea pe care a avut-o la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita, unde a încercat să vorbească cu elevii în limba română, însă „fără nici un fel de succes". 

  „Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră, în conformitate cu programa, timp de cinci — şase ani, câte patru ore de limba română pe săptămână, plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero", a precizat Valentin Popa.

  Tematic

  SONDAJ: Susțineți majorarea bugetului pentru educație cu 0,3% pe an?
  Ministerul Educației pune biciul pe profesori, fiindcă au salarii mari
  Codrin Ștefănescu îl provoacă pe ministrul Educației: "Să iasă public!"
  Ucraina se obligă să respecte dreptul românilor la educație în limba maternă
  Ministrul moldovean al Educației a discutat la Kiev problema șocolilor românești
  (FOTO) Pagina ministerului Educației a devenit site porno pentru câteva ore
  Anunț uimitor al Ministerului Educației după prima probă a examenului de BAC
  Prietenul de chef în garaj al lui Chirtoacă - șef interimar la Direcția Educație
  Cine câștigă de fapt în urma majorărilor de salarii din Sănătate și Educație
  Protocol moldo-român de colaborare în educație
  Tagurile:
  ministrul educației, Limba română, UDMR, Valentin Popa, România


  Știrile Zilei