20:15 22 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Radu Banciu

  Radu Banciu, atac fulminant pe tema noului scandal național: "A cedat șantajului!"

  © Photo: Facebook / Radu Banciu
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  175650

  Radu Banciu": "Nu există nicio țară în UE, în Europa sau în lume care să își sacrifice limba națională pentru un compromis politic"

  BUCUREȘTI, 28 sept — Sputnik, Evan Răutu. Demisia unuia dintre cei mai huliți miniștri, Valentin Popa, ex titularul de la Educație, a fost acoperită în fața opiniei publice de multiplele și puternic mediatizatele sale gafe. Problema este că de data aceasta situația e ceva mai încurcată, deorece Popa a reacționat la o decizie politică extrem de controversată, practic un nou scandal național!

  "Predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face de către cadrele didactice de la clasele respective", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului cu privire la Ordonanța care l-a făcut pe ministrul Popa să demisioneze.

  Ordonanța în cauză a fost cerută insistent de UDMR — iar în urma acesteia, predarea limbii române nu se va mai face de către profesori care au studii superioare de specialitate. Ori, realitatea incredibilă descoperită de ministrul demisionar a fost că, la școli din Mureș, a trebuit tradus în maghiară până și salutul "bună ziua"!
  "Limba română şi România nu sunt de negociat", a declarat demisionarul din Guvern.

  Ei bine, o reacție extrem de dură a venit de la cunoscutul și controversatul realizator B1 Tv, jurnalistul Radu Banciu: "România devine primul stat din Europa care nu mai consideră învățarea limbii oficiale a statului drept obligatorie pe teritoriul său".

  "Acest lucru este pus în practică deocamdată în zonele în care oricum limba română era batjocorită în fiecare zi", a remarcat Banciu.

  Banciu critică dur decizia politică luată în acest sens, considerând că Liviu Dragnea a cedat unui șantaj evident.

  "Astăzi am avut din nou confirmarea că în urma șantajului UDMR-ist, Liviu Dragnea a cedat și a abrogat acea controversată lege prin care maghiarii susțineau că în zonele unde minoritatea lor este, de fapt, majoritară să nu se mai predea limba română de către profesori de română, ci de către profesori maghiari, a comentat Banciu.

  Nu există nicio țară în UE, în Europa sau în lume care să își sacrifice limba națională pentru un compromis politic, spune Banciu, care încheie comentariul extrem de tranșant:

  "De mâine, elevii de etnie maghiară din zonele respective, care învață pe banii statului român și pe teritoriul României, nu vor mai învăța nici măcar oficial nicio boabă de limba română întrucât orele de limba română, fiind predate de profesori maghiari, se vor ține tot în maghiară", a conchis jurnalistul.

  Tematic

  Băsescu și Mircea Badea l-au agresat pe Banciu
  Ministrul Educaţiei, „pe făraş"? UDMR cere remanierea acestuia
  Liviu Pop, către UDMR: „Politicul nu se poate opune autonomiei universităţilor"
  Prima demisie de răsunet în Guvern – Valentin Popa, ministrul Educaţiei
  Tagurile:
  demisie, reacție, Valentin Popa, Radu Banciu, România


  Știrile Zilei