04:58 08 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  111630

  Pensiile "vor bate inflația", conform legii care va fi trimisă pentru dezbatere în Parlament în circa două săptămâni.

  BUCUREȘTI, 28 sept — Sputnik, Daniel George Nistor. Legea pensiilor va intra săptămâna viitoare în avizare interministerială şi, în maximum două săptămâni, ar putea fi adoptată în Guvern şi apoi trimisă în Parlament, a declarat vineri ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu.

  "Am avut o perioadă de o lună de zile în care am stat cu legea în dezbatere publică. Am primit inclusiv de la ministere, care trebuie să fie avizatoare începând de săptămâna viitoare, tot felul de observaţii pe care am dorit să le preluăm pe parcurs şi când le trimitem în avizare legea să fie cu aceste observaţii cuprinse", a spus Olguţa Vasilescu, pentru Digi 24, conform Agerpres.

  "Din cauza aceasta va fi un weekend de foc pentru cei de la Casa de Pensii, pentru că vor trebui să completeze toate aceste observaţii care au venit pe parcursul dezbaterii publice. Nu ştiu exact cât va dura la celelalte ministere. Sper să se mişte cât mai repede, cu atât mai mult cu cât noi preluăm cele mai multe dintre observaţiile lor, şi să putem să o adoptăm în Guvern în maximum două săptămâni şi să o putem trimite Parlamentului", a explicat ministrul Muncii.

  Aceasta a menţionat că nu are încă cifrele finale privind impactul, dar bugetul asigurărilor este dublu faţă de cel de anul trecut, deoarece numai punctul de pensie se dublează şi "automat şi impactul este pe măsură", în sensul că s-a pornit de la 871 lei punctul de pensie "atunci când am venit la guvernare" şi va trebui până în anul 2020 să ajungă la 1.775 lei.

  Întrebată despre valoarea punctului de referinţă, ministrul Muncii a afirmat că sunt patru variante, care au fost date Ministerului de Finanţe pentru a le calcula.

  "Două dintre variantele noastre sunt deja cunoscute. Una este prevederea care există deja în legislaţia actuală, adică inflaţie plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. Cealaltă variantă deja a fost expusă la Neptun, după CEX, când s-a cerut să se ia în considerare şi inflaţia plus 2%. Adică, dacă avem inflaţie anul acesta de 5%, se adaugă 5% la pensie, plus încă 2%, în total 7%. Dar, atunci când vom avea avizul Ministerului Finanţelor, vom putea comunica exact care este varianta aleasă", a precizat ministrul.

  Tematic

  Rusia: banii confiscați pentru fapte de corupție vor pleca în Fondul de Pensii
  Dezvăluire-șoc! Statul plătește pensiile private facultative
  Anunțul de ultima oră al Guvernului: se schimbă data pensiilor
  Pensiile mărite, o capcană - bătrânii pierd mai mult decât iau
  Klaus Iohannis: Securitate în loc de pensii, şcoli, medicină
  Veşti proaste pentru pensionarii militari! Parlamentarii le-ar putea tăia pensiile cu 30%!
  Anunț oficial despre pensii. Nu îți va veni să crezi
  FMI către români: Asta trebuie să faceți cu salariile, pensiile și taxele
  Anunț de la Guvern despre pensiile românilor
  Dragnea, anunț istoric despre salariile și pensiile românilor
  Scandalul momentului. Ce pățim dacă naționalizăm Pilonul II de pensii
  Tagurile:
  pensii, Lia Olguța Vasilescu, Olguța Vasilescu, România

  Știrile Zilei