15:09 10 August 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.60
 • RUB0.23
 • RON4.06
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  357612

  Fostul şef de stat susţine că pensiile speciale trebuie să dispară şi a dat propriul exemplu, arătând că torţionarul Ficior, care a murit în închisoare, avea o pensie de 5500 de lei.

  BUCUREŞTI, 12 oct — Sputnik, Georgiana Arsene. Traian Băsescu spune că are o pensie de 2980 de lei, pensie de comandant de navă, de fost ministru şi de fost preşedinte.

  Senatorul PMP susţine că ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu trebuie să aibă în vedere faptul că pensiile speciale reprezintă „furt" şi că nu a rezolvat problema sistemului de pensii din România.

  „Am ieşit cu 2980 de lei pensie şi Ficior, cel care a murit, avea 5500 de lei, pentru că e la pensii speciale. Deci un fost preşedinte are o pensie mai mică. Dacă ai fost preşedinte 10 ani şi vreo 10 ani prin guverne şi 12 ani comandant de navă ieşi cu 2980 de lei, dacă ai fost torţionar ieşi cu 5500 de lei", a declarat Băsescu, citat de mediafax.ro

  Acesta a adăugat că România merge pe bani împrumutaţi, lucru care va mai putea dura maximum trei ani şi că statul trebuie să se axeze pe investiţii. Băsescu spune că trebuia să primească la pensie o indexare de 5 procente de la 1 ianuarie plus 50% din creşterea salariului mediu brut pe economie.

  „N-am primit că a rămas că ne măreşte Olguţa pensiile în 2019. Ne-a luat vreo 9% din pensie anul acesta. 5% inflaţia plus 50% din creşterea salariului brut pe economie care mai însemnau vreo 3, 4  procente, iacă sunt 9%. Degeaba îmi dă 10% la anul", a completat Băsescu, care a precizat că recunoaşte faptul că sunt corecţii de făcut, numai că ministrul Muncii a amânat aceste corecţii până în 2022.

  Fostul şef de stat a explicat că preţul gazelor a crescut cu 5 procente, alimentele s-au scumpit, preţul la cartofi a crescut cu 22%.

  Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri noul proiect al Legii Pensiilor. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, la finalul şedinţei Executivului, că nicio pensie nu va scădea după recalculare, că nu se modifică vârsta standard de pensionare şi nici stagiul de cotizare. Aceasta a adăugat că impactul financiar al legii va fi în 2019 de 8,4 miliarde de lei, urmând să ajungă în 2022 la 81 de miliarde de lei.

  Reamintim că torţionarul Ioan Ficior a murit în data de 26 septembrie la Spitalul Penitenciar Jilava, la vârsta de 90 de ani. El se afla în detenţie după ce a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii.

  Tematic

  Băsescu se pregătește de bătălia finală pentru cetățenia moldovenească
  Băsescu atacă BOR, iar la PS: „îi voi considera egali în drepturi și pe homosexuali”
  Politolog: „Băsescu, Iohannis, Blaga, Ponta - s-au folosit şi sunt folosiţi de Securitate"
  Roșca Stănescu îl face praf pe Băsescu, demontează o mare miciună despre România!
  Detalii despre omul care „Îl ţine pe Traian Băsescu în geam"
  Iohannis, mesaj de 23 August, prilej de aluzii și atacuri, plus un fals al epocii Băsescu!
  Minunea de la Bethlehem: Omul lui Băsescu, fost consilier judeţean, prins la furat în SUA!
  Scandalul momentului: Băsescu, atac grosolan - Ciutacu, scârbit de atâta ipocrizie!
  Tagurile:
  pensie, Traian Băsescu


  Știrile Zilei